Marit Benthe Norheim

Faktaboks

Marit Benthe Norheim
Født
29. mai 1960, Bø i Telemark

Marit Benthe Norheim. Skulpturen Rottejomfruen i Skien, fotografert like etter avdukningen på Henrik Ibsens fødselsdag, 20. mars i jubileumsåret for Ibsens død, 2006.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Marit Benthe Norheim er en norsk billedhugger som siden 1996 har vært bosatt i Danmark. Hun har stått for en lang rekke offentlige utsmykninger i Danmark, Norge, Sverige, Grønland, Island og Storbritannia. Mange av hennes arbeider er modellert i betong, og hun lager ofte kvinneskikkelser.

Utdanning og verk

Etter et år i lære hos Gunnar Torvund ble hun utdannet ved Vestlandets Kunstakademi, Bergen (1980–1984, ett av årene på reise i Europa) og ved Royal Academy of Arts, London (1984–1987).

Blant hennes mest kjente skulpturer er to store betongskulpturer med innstøpte elementer av keramikk og glass. En av dem er den 6,25 m høye Fruen fra havet (2001) som står ved Sæby Havn, Sæby kommune i Danmark. Den andre er den 7 m høye Rottejomfruen (2003–2006) i Skien. Denne ble lagd i samarbeid med 2300 barn og avduket på Henrik Ibsens fødselsdag, 20. mars, i 100-årsjubileumsåret for hans død i 2006.

Norheim har holdt en rekke separatutstillinger og er innkjøpt av flere offentlige kunstsamlinger, blant annet Nasjonalmuseet i Oslo og Ny Carlsbergfondet i København.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg