Robert Demachy

Faktaboks

Robert Demachy

Léon-Robert Demanchy

Uttale
dəmaʃˈi
Født
7. juli 1859, Saint-Germain-en-Laye, Paris, Frankrike
Død
29. desember 1936, Hennequeville, Normandie, Frankrike
Av .

Artikkelstart

Léon-Robert Demachy var en fransk bankier og fotograf, hvis far etablerte den økonomisk vellykkede Banque Demachy. I 1895 perfeksjonerte Robert Demachy gummi/bikromat-prosessen, og la senere grunnlaget for bromolje-prosessen. Som fotograf var han påvirket av impresjonismen.

Bakgrunn

Robert Demachy ble født inn i en rik familie og fikk sin utdannelse ved jesuitterskoler i Paris. Han snakket tidlig flytende engelsk og var en dyktig fiolinist. Demachy hadde ikke behov for å arbeide til livets opphold, men tjente ett år som frivillig i hæren før han vendte tilbake til sitt komfortable liv. På midten av 1870-tallet oppsøkte han den voksende bohemkulturen i Paris og laget skisser av kaféeiere og folk på gaten, en praksis han fortsatte med livet ut.

Han giftet seg i 1889 med Julia Adelia Delano som kom fra den betydningsfulle Delanofamilien i USA og var en fjern slektning av Franklin Delano Roosevelt. Adelia ble aldri komfortabel med bohemmiljøet i Paris og Demachy mislikte den aristokratiske kulturen til Delanofamilien, og de ble skilt i 1909.

Karriere

Robert Demachy begynte å eksperimentere med fotografring på slutten av 1870-tallet, og på grunn av familiens rikdom kunne han bruke så mye tid og penger som han selv ønsket. Han ble snart en dyktig fotograf og kom til å bruke de neste tretti årene på å fotografere og å skrive om fotografering. I 1882 ble han innvalgt i Société française de photographie hvor han traff flere av Europas ledende fotografer. Imidlertid syntes han miljøet der var for konservativt for ham, og etablerte i stedet Photo-Club de Paris sammen med fotografen Maurice Bucquet (1860-1921).

I 1894 begynte han å bruke gummi/bikromat-prosessen som nylig hadde blitt introdusert, og utviklet et teknikk der han manipulerte bildet både på negativet og under fremkalling. Resultatene publiserte han og gjorde dermed prosessen populær blant franske fotografer. I 1895 hadde han sin første separatutstilling og utga sin første bok i 1897.

I løpet av det første tiåret på 1900-tallet var Demachy en meget produktiv forfatter og skrev et stort antall artikler om fotografering, og fotografisk estetikk og teknikk. Samtidig hadde han fem separatutstillinger og i 1904 ble seks av fotografiene hans publisert i Camara Work, Alfred Stieglitz' anerkjente tidsskrift. I 1904 begynte han også å eksperimentere med og la grunnlaget for bromolje-prosessen.

I 1914 sluttet han å fotografere og rørte aldri mer et kamera, men fortsatte å tegne skisser. Kort tid før sin død i 1936 ødela han de fleste av skissene sine og donerte de gjenværende fotografiene til Royal Photographic Society og Photo-Club de Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg