Robert Delaunay

Faktaboks

Robert Delaunay
Uttale
dəlånˈɛ
Født
12. april 1885, Paris, Frankrike
Død
25. oktober 1941, Montpellier, Frankrike
Robert Delaunay tilhørte i årene omkring 1910 den kubistiske bevegelse, men utviklet fra ca. 1912 en spesiell abstrakt stil.
Av .

Artikkelstart

Robert Delaunay var en fransk maler og billedhugger. Hans fremste arbeider var i en abstrakt retning basert på geometriske grunnformer.

Fra impresjonisme til orfisme

Delaunay debuterte i 1904 med impresjonistiske malerier. I 1910 giftet han seg med Sonia Delaunay-Terk, og samtidig tilhørte han den kubistiske bevegelsen. Omkring 1912 utviklet Delaunay en spesiell abstrakt stil, den såkalte orfisme eller simultanisme. Gjennom fargen søkte den å gi inntrykk av bevegelse og maksimal lyskraft. Han benyttet ofte Eiffeltårnet som motiv i sine bilder, Tour Eiffel (1910).

Forbindelsesledd mellom fransk og tysk kunst

Delaunay stod også futurismen og Vasilij Kandinskij nær og ble et forbindelsesledd mellom fransk og tysk kunst ved sin tilknytning til Der Blaue Reiter. Han fikk også betydning for Paul Klee.

Dekorasjoner og utsmykninger

I 1918 utførte han dekorasjoner til Ballets Russes' oppsetning av «Cleopatre». På verdensutstillingen i Paris 1937 laget han monumentale utsmykninger i Palais de l'Air og Pavillon des Chemins de Fer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wetzel, Roland. Robert Delaunay: Hommage a Bleriot. Kerber Verlag. Bielefeld, 2009.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg