Faktaboks

Robert Challe
Uttale
ʃal
Født
17. august 1659
Død
27. januar 1721

Robert Challe var en fransk forfatter som lenge var glemt, men ble gjenoppdaget i 1960- og 1970-årene, og nå regnes som en av de viktigste franske forfattere fra begynnelsen av 1700-tallet.

I ungdommen foretok han flere lange reiser, blant annet til Amerika og de nordiske landene, og han var tjenestemann i de franske koloniene.

Hans Journal de voyage aux Indes orientales (1721) er en av de beste reisebeskrivelser fra samtiden. I denne boken, som han skrev over en periode på 30 år, beskriver han også ikke-kristne religioner med stor kyndighet. Boken inneholder en sterk kritikk av jesuittenes misjonsvirksomhet.

Challes religiøse refleksjoner kommer klarest til uttrykk i Les Difficultés de la religion, et brev som han skrev til Malebranche i 1710–1711, og som ble publisert først i 1767. I dette verket avviser han både kristendommen og ateismen. Han er derfor blitt kalt den franske deismens far.

Han skrev en fortsettelse av Cervantes' roman Don Quijote, med tittelen Continuation de l’histoire de l’admirable Don Quichotte de La Manche (1713).

Robert Challes mest kjente roman, Les Illustres françaises (1713), inneholder sju fortellinger om ulike parforhold, der ulike perspektiv stadig presenteres, slik at historienes mening endres underveis. Slik fornyer han tradisjonen fra Boccaccio og renessansenovellen. Romanen fikk mye å si for senere engelsk og fransk romandiktning. Flere av 1700-tallets sentrale romanforfattere, som Samuel Richardson, Abbé Prévost og Marivaux hentet inspirasjon fra verket. Challes roman skildrer enkeltskjebner fra borgerlige miljøer, med nyansert realisme. Hovedpersonene bøyer seg i det ytre for de moralske og sosiale konvensjoner, men i det skjulte gjør de opprør. Boken preges derfor av den tvetydige moral som blir så fremtredende hos forfatterne senere i århundret.

Opplysningsfilosofene beundret Challe, og han hadde utvilsomt stor betydning for utviklingen av fransk litteratur på 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg