Robert Challe, fransk forfatter; var lenge glemt, men ble gjenoppdaget i 1960- og 1970-årene, og regnes nå som en av de viktigste franske forfattere fra begynnelsen av 1700-tallet. Han foretok i ungdommen lange reiser, blant annet til Amerika og de nordiske landene, og var også tjenestemann i de franske koloniene. Hans Journal de voyage aux Indes orientales (1721) er en av de beste reisebeskrivelser fra samtiden. I denne boken, som han skrev over en periode på 30 år, beskriver han også ikke-kristne religioner med stor kyndighet. Hans religiøse refleksjoner kommer klart til uttrykk i Les Difficultés de la religion (1710). I dette verket avviser han både kristendommen og ateismen, og han er derfor blitt kalt den franske deismens far.

Han skrev en fortsettelse av Cervantes' roman Don Quijote, med tittelen Continuation de l’histoire de l’admirable Don Quichotte de La Manche (1713).

De sju novellene i Les Illustres françaises (1716) gjorde ham kjent i sin samtid. Her fornyer han tradisjonen fra Boccaccio og renessansenovellen. Samlingen fikk også mye å si for senere engelsk og fransk romandiktning (Samuel Richardson og Abbé Prévost lot seg særlig inspirere av verket). Challe skildrer her enkeltskjebner fra borgerlige miljøer, med nyansert realisme. Hovedpersonene bøyer seg i det ytre for de moralske og sosiale konvensjoner, men i det skjulte gjør de opprør. Boken preges derfor av den tvetydige moral som blir så fremtredende hos forfatterne senere i århundret.

Opplysningsfilosofene beundret Challe, og han hadde utvilsomt stor betydning for utviklingen av fransk litteratur på 1700-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.