Faktaboks

Ribe

Storkenes by

Ribe

Ribe. Domkirken som ble påbegynt på 1100-tallet og er kjent for sine to ulike tårn. Foran kirken sees en del av den gamle bebyggelsen i byen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Fra Ribe. Sentralt i bildet, domkirken

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ribe er en by som ligger 25 kilometer sørøst for Esbjerg ved Ribe Å i Sønderjylland i Danmark. Byen hadde 8365 innbyggere i 2023.

Ribe er Danmarks og Nordens eldste by. Arkeologiske utgravninger har bekreftet at den var handelsby allerede omkring år 700, og den er omtalt som bispesete i 948. I middelalderen var den en viktig handels- og sjøfartsby. Ribe Katedralskole er kjent fra før 1145.

Mange bygninger fra middelalderen er godt bevart. Byens domkirke, Vor Frue Kirke, ble påbegynt omkring 1150 og restaurert i 1883–1904. Tårnet falt ned i 1283 og drepte mange kirkegjengere. Et nytt tårn sto ferdig i 1333, men også dette falt ned, i 1594. I 1595 ble enda et tårn bygget, men byen hadde ikke råd til spir. Tårnet er i dag Ribes største turistattraksjon og heter Borgertårnet. St. Catharinæ kirke med Sortebrødreklosteret ble fullført omkring 1428. Det gamle rådhuset er oppført en gang før 1496 og er Danmarks eldste rådhus. Det ble brukt til byrådsmøter fra 1709 fram til 2007, og er fortsatt populært til vielser. Rester etter middelalderslottet Riberhus, hvor Valdemar Sejrs dronning Dagmar døde 1212, og Hans Tausens hus, i dag museum med mange vikingfunn. Ribe kunstmuseum ble etablert i 1891 og er et av Danmarks eldste museer,

I dag er er Ribe lokalt senter med blant annet utdanningsinstitusjoner.

Pressefotografen Jacob Riis er født i Ribe. Bøkene hans om New Yorks rå slum påvirket blant annet president Theodore Roosevelt til å gjennomføre sosiale reformer, og omtalte ham som New Yorks nyttigste borger.

Ribe er vennskapsby med Leikanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg