Jacob Riis

Faktaboks

Jacob Riis
Jacob August Riis
Født
3. mai 1849, Ribe, Danmark
Død
26. mai 1914, Barre, Massachusetts, USA
Jacob Riis
Av .

Jacob Riis var en danskfødt amerikansk journalist, forfatter og fotograf. Fra 1877 var han journalist i New York, og ble sin samtids mest betydningsfulle danske fotograf.

Bakgrunn

Riis ble født i Ribe som det tredje av i alt femten barn. Han var opprinnelig utdannet tømrer, men emigrerte til USA i 1870 grunnet mangel på jobb og ulykkelig kjærlighet. I flere år reiste han omkring og livnærte seg fra hånd til munn ved småjobber og gårdsarbeid. Han fikk deretter jobb som trainee i New York News Association hvor han lykkes og ble forfremmet til redaktør for ukeavisen News. Avisens økonomi var elendig, Riis kjøpte den og fikk ved hardt arbeid økonomien på rett kjøl. De tidligere eierne kjøpte så avisen tilbake for fem ganger prisen Riis hadde gitt, og han kunne reise tilbake til Danmark som en holden mann. Som økonomisk uavhengig kunne han også fri til sin barndoms kjæreste Elisabeth Dorthea Nielsen som han giftet seg med i 1876.

Karriere

Bandit´s Roost
Foto fra 1888 fra New Yorks mest belastede område.

Jacob og Elisabeth Riis slo seg ned i New York hvor Riis ble ansatt i avisen New York Tribune som journalist. Her skrev han med tydelig indignasjon om de helsefarlige og usle forholdene som fattige emigranter måtte leve under. Da blitsen i 1887 ble tatt i bruk innen pressen fikk Riis et verktøy til å dokumentere forholdene i slummens mørke. Bildene skilte seg også ut ved å vise faktiske mennesker. I 1889 fikk han antatt en artikkel med tittelen «How the Other Half Lives» i det prestisjefylte tidsskriftet Scribner's Magazine. Artikkelen vakte stor oppmerksomhet, en oppmerksomhet som ble enda større da han utga den i bokform og gjorde ham til en kjent forfatter. Boken beskrev boligforholdene i slummen og medvirket til at en rekke reformer ble gjennomført. I 1901 utkom hans selvbiografi «The Making of an American», en bok som fornyet hans suksess og status. Riis satte en ny dagsorden i USA og ga støtet til et opprør mot korrupsjonen i bystyret og politikorps. I flere senere bøker fortsatte Riis å blottstille sosiale misforhold. Han var også en banebryter for fotografiet som sosial dokumentasjon.

Etter sin død i 1914 ble han glemt, men ble gjenoppdaget av den russiske emigrant og fotograf Alexander Alland som fikk reddet og restaurert negativene og i 1947 arrangerte en utstilling på Museum of the City of New York. Sammen med Lewis Hine ble Jacob Riis de første dokumentarfotografer.

Utmerkelser

Riis ble slått til Ridder av Danebrog i 1900.

Bibliografi

 • How The Other Half Lives (1891)
 • The Children of the Poor (1892; ny utgave, 1902)
 • Out of Mulberry Street (1896),
 • A Ten Years' War (1900)
 • The Making of an American (1901; ny utgave, 1913), selvbiografi
 • The Battle with the Slum (1902)
 • Children of the Tenements (1902)
 • The Peril and the Preservation of the Home (1903)
 • Theodore Roosevelt, the Citizen (1904)
 • The Old Town (his birthplace) (1909)
 • Hero Tales of the Far North (1910)
 • Neighbors: Life Stories of the Other Half (1914)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg