. Begrenset gjenbruk

Renewable Energy Corporation ASA, norsk solenergi selskap med hovedkontor i Bærum, etablert i 1996 under navnet Fornybar Energi, nåværende navn fra 2000. REC har bakgrunn i selskapet ScanWafer, som fremstilte silisiumskiver ( wafere ) og ble etablert i Glomfjord i 1994 av Alf Bjørseth . ScanWafer og REC fusjonerte i 2004. REC ble børsnotert i 2006 og er blitt et av verdens største selskaper på sitt område med ca. 4200 ansatte og en omsetning på 13,8 mrd. kr (2010). Konsernsjef fra 2009 er Ole Enger , styreleder fra 2011 er Bjørn Wiggen. Største eiere er Orkla (ca. 40%) og Hafslund (ca. 9%).

REC har aktiviteter i hele solenergikjeden: først produksjon av såkalt superrent silisium, deretter fremstilling av tynne silisiumskiver og til slutt konstruksjon av solceller og solcellepaneler og moduler og systemer av disse. Produksjon av silisium skjer i USA, av silisiumskiver i Glomfjord, på Herøya i Porsgrunn og i Singapore, av solceller i Narvik og Singapore, og av solcellepaneler i Singapore.

I oktober 2011 besluttet selskapet å legge ned to av fire waferfabrikker på Herøya, en av to waferfabrikker i Glomfjord, samt solcellefabrikken i Narvik. Dette vil medføre tap av 700 norske arbeidsplasser, som er ca. 60% av den norske arbeidsstokken. Senere ble ytterligere 300 arbeidere på Herøya og i Glomfjord permittert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.