Reis deg, Guds menighet

Artikkelstart

Reis deg, Guds menighet er en misjonssalme i fem strofer med tekst av Melchior Falk Gjertsen fra 1897. Melodien er komponert av Alexej Fjodorovitsj Lvov og er melodien til den russiske tsarhymne fra 1833, som også forekommer i Tsjajkovskijs 1812-ouverture.

Salmens hovedtanke er at den gleden som bruden (menigheten eller kirken) kjenner i forhold til brudgommen (Kristus), skal bringes ut til alle som ikke har hørt evangeliet. Misjonens oppgave er ifølge salmen å føre «de forvillede» hjem. Salmen stod i flere norsk-amerikanske og norske sangbøker før den i 1985 kom med i Norsk salmebok. Her er teksten noe modernisert. Salmen er videreført som nr. 690 i Norsk salmebok 2013.

Forfatteren, Melchior Falk Gjertsen (1847–1913), ble født i Kaupanger i Sogn. Han gikk på latinskolen i Bergen og utvandret 17 år gammel til USA, hvor han i 1868 ble ordinert til prest. Han virket som prest i norsk-amerikanske menigheter i Illinois, Wisconsin og Minnesota.

Alexej Fjodorovitsj Lvov (1798–1870) var en russisk komponist, fiolinist og militærmusiker, født i Reval (Tallinn) i Estland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg