Rauni Manninen

Faktaboks

Rauni Manninen
Født
1946, Ohcejohka/Utsjok i Finland.
Rauni Manninen
Av /Pressefoto.
Áhčči min (Fader vår), omslag
Av .

Artikkelstart

Rauni Manninen er en samisk forfatter fra Ohcejohka/Utsjok i Finland. Hun skriver på nordsamisk og debuterte i 2018 med romanen Áhčči min (Fader vår), utgitt på forlaget Iđut, og ble for romanen tildelt Samerådets litteraturpris for 2018.

Áhčči min

Hendelsene starter i tida rundt vinterkrigen og slutten av andre verdenskrig, på 1940-tallet, og fram til slutten av 1900-tallet, og foregår på finsk side av Sápmi. Historien i romanen bygger på virkelige hendelser. Hovedpersonen Josát gifter seg i godt voksen alder med den yngre kvinnen Rávdná. Sammen bygger de et liv for seg og sin stadig voksende barneflokk. Nøkkelen for å klare seg er hardt arbeid, kunnskap om naturen og det tradisjonelle samiske livet. Menneskenes skjebne ligger også i væregudenes lunefulle betingelser og i Vår Herres ønsker. Livet er hardt under fattige kår. Naboer og familie hjelper hverandre når noen er i nød. Josát går undrende gjennom livet, og han tenker at livet må jo bare leves, man må bygge rede, slik som himmelens fugler også gjør det.

Språket er svært rikt, og med ordtaklignende formuleringer. Det er også nakent og usentimentalt. Temaer som å miste et barn, og det å måtte sende sine barn på internatskole, er skildret med en varsom og sensitiv hånd. Det er også glede i livet, når man har til livets brød og når barna vokser opp og kommer seg videre i livet. Via barnas skolegang og videre valg i livet, skildres et samfunn i endring, der utbygging av infrastrukturen og offentlige institusjoner blir en større del av folks hverdag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg