Raúl Alfonsín Foulkes

Faktaboks

Raúl Alfonsín Foulkes
Uttale
alfonsˈín foulkes
Født
12. mars 1926
Død
31. mars 2009

Raúl Alfonsín Foulkes, argentinsk politiker, utdannet jurist. Medlem av nasjonalforsamlingen 1963–76. Grunnla og ledet fra 1973 Bevegelsen for fornyelse og endring (Movimiento de Renovacion y Cambio, MRC), en fraksjon av det radikale parti UCR.

Raul Alfonsín var president i Argentina 1983–89, den første demokratisk valgte president etter militærstyret 1976–83. I sin presidentperiode var han en drivkraft i arbeidet med å stille militærregimets representanter for retten, og flere tidligere ledere ble dømt for krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene. Dette førte til et dårlig forhold mellom Alfonsín og de væpnede styrker, som flere ganger gikk til væpnet opprør. Etter Alfonsíns avgang ble alle de ledende medlemmer av militærjuntaen løslatt fra fengselet.

Som president gjennomførte Alfonsín bl.a. forhandlinger med Chile om grensene i Beagle-kanalen mellom Ildlandt og det søramerikanske fastlandet, og han utvidet det økonomiske samarbeidet med Brasil.

Kommentarer (1)

skrev Edvard Windingland-Eliassen

Raul Ricardo Alfonsin Foulkes<br />Født 12.03.1927 i Chascomus, Buenos Aires provinsen.<br />Døde 31.03.2009 I Buenos Aires by.<br />Ledet Movimiento de Renovacion y Cambio (MRC) fra 1973.<br />Bidro til fredsforhandlinger mellom Chile og Argentina (Beagle Traktaten) og til forsterkning av økonomisk samarbeid med Brasil (dagens MERCOSUR).<br />Folkevalgt i Chascomus og i Buenos Aires provinsen. Senator i den argentinske Kongressen etter endt president perioden.<br />

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg