Unión Cívica Radical

Rául Alfonsín, president fra 1983 til 1989
/NTB.

Artikkelstart

Unión Cívica Radical er et politisk parti i Argentina. Det har vært et av Argentinas viktigste partier siden det ble grunnlagt i 1890.

Faktaboks

Uttale
uniˈón cˈívica radicˈal
Også kjent som
UCR

Etter at allmenn stemmerett for menn ble innført i 1912 har partiet vunnet syv presidentvalg, mens det konkurrerende Peronistpartiet har vunnet ni. Partiet har tradisjonelt hatt stor støtte i middelklassen og kan beskrives som et sentrumsparti, i et politisk landskap hvor skillet mellom høyre og venstre ofte har framstått som noe uklart.

Partiet hadde regjeringsmakten i perioden fra 1916 til 1930. Hipólito Yrigoyen var president fra 1916 til 1922 og fra 1928 til 1930, da han ble kastet i et militærkupp. Partiet vant også to presidentvalg i den perioden Peronistpartiet var forbudt, med Arturo Frondizi i 1958 og Arturo Illia i 1963.

Videre vant partiets kandidat, Raúl Alfonsín Foulkes, presidentvalget da militærdiktaturet måtte gi fra seg makten i 1983. Fernando de la Rúa ble landets president i 1999, men måtte gå av to år senere grunnet den dype økonomiske krisen som rammet landet.

Foran presidentvalget i 2015 tilsluttet partiet seg sentrum-høyrealliansen Cambiemos. Alliansens kandidat Mauricio Macri vant valget og Unión Cívica Radical ble med i regjeringen som et støtteparti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg