Faktaboks

Unión Cívica Radical
UCR
Uttale
uniˈón cˈívica radicˈal
Rául Alfonsín, president fra 1983 til 1989
/NTB.

Unión Cívica Radical er et politisk parti i Argentina. Det har vært et av Argentinas viktigste partier siden det ble grunnlagt i 1890.

Etter at allmenn stemmerett for menn ble innført i 1912 har partiet vunnet syv presidentvalg, mens det konkurrerende Peronistpartiet har vunnet ni. Partiet har tradisjonelt hatt stor støtte i middelklassen og kan beskrives som et sentrumsparti, i et politisk landskap hvor skillet mellom høyre og venstre ofte har framstått som noe uklart.

Partiet hadde regjeringsmakten i perioden fra 1916 til 1930. Hipólito Yrigoyen var president fra 1916 til 1922 og fra 1928 til 1930, da han ble kastet i et militærkupp. Partiet vant også to presidentvalg i den perioden Peronistpartiet var forbudt, med Arturo Frondizi i 1958 og Arturo Illia i 1963.

Videre vant partiets kandidat, Raúl Alfonsín Foulkes, presidentvalget da militærdiktaturet måtte gi fra seg makten i 1983. Fernando de la Rúa ble landets president i 1999, men måtte gå av to år senere grunnet den dype økonomiske krisen som rammet landet.

Foran presidentvalget i 2015 tilsluttet partiet seg sentrum-høyrealliansen Cambiemos. Alliansens kandidat Mauricio Macri vant valget og Unión Cívica Radical ble med i regjeringen som et støtteparti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg