Røværsholmen fyr

Røværsholmen fyr utenfor Haugesund
Røværsholmen fyr
Røværsholmen fyr utenfor Haugesund
Røværsholmen fyr
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Røværsholmen fyr er en fyrstasjon nord for øygruppen Røvær i Haugesund kommune, Rogaland. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1892, automatisert og avbemannet i 1975.

  • Tårnets høyde: 15,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 22,5 meter
  • Lysvidde: 12,8 nautiske mil
  • Lyskarakter: Iso WRG 4s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den står på. Den ligger ved fiskeværet Røvær, men betydningen av første ledd i navnet er usikkert.

Historikk

Røvær var tidligere et meget viktig fiskevær, og det ble bygget fyrstasjoner både på Glette og Gitterøy på sørsiden for å veilede fiskere og øvrig skipsfart. Dette var imidlertid ikke nok, og Røværsholmen fyr ble opprettet på nordsiden. Siden holmen det ble plassert på var liten og lav, var det nødvendig med et støpejernstårn til fyrlyset. Tårnet ble plassert på en solid sokkel av stein. Mye av denne steinen kom fra fyrtårnene som ble tatt ned på Lista fyr i 1873. Fyrvokterboligen lå inntil fyret og var støpt i betong. Det ga plass til en fyrvokter og hans familie, samt en assistent. Fyret var i drift som familiestasjon i vel 60 år før den ble gjort om til tørnstasjon. I 1961 fikk Røværsholmen fyr elektrisk kraft fra land. Røværsholmen fyrstasjon ble fredet i 1998. Frem til 2020 leide firmaet Ravnafloke fyrstasjonen av Kystverket og drev den som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg