Quintilian

Faktaboks

Quintilian
eg. Marcus Fabius Quintilianus
Uttale
quintiliˈan
Født
35 evt.
Død
100 evt.
fødselsår og dødsår er omtrentlige

Et blad fra et manuskript av Talerens utdannelse (Institutio oratoria) fra 1476.

Av /Biblioteca Medicea Laurenziana.

Artikkelstart

Quintilian, romersk advokat, professor og forfatter av et betydningsfullt verk om retorikk, Talerens utdannelse (latin: Institutio oratoria), utgitt ca. 95 evt.. Ved siden av å være en sentral kilde til antikkens retoriske teori har verket hatt en betydelig resepsjon i moderne tid. Det var viktig blant annet i den moderne utformingen av faget retorikk som begynte i renessansen.

Bakgrunn

Quintilian ble født i Calagurris (nå Calahorra) i Spania, men studerte i Roma. Etter et opphold i hjemlandet kom han i 68 evt. igjen til Roma, der han arbeidet som advokat og lærer. I 78 evt. ble han ble utpekt av keiser Vespasian til en nyopprettet lærestol i retorikk, og ble dermed en av Europas første offentlig ansatte professorer. Han var også privatlærer for to av keiser Domitians nevøer. I 88 trakk han seg tilbake for å skrive.

Forfatterskap

Quintilians hovedverk, Talerens utdannelse, gir en systematisk drøfting av retorikk som fag fra både praktisk og teoretisk synsvinkel, og er den mest omfattende sammenfatningen av antikkens retorikkfag som er bevart og kan leses i dag. Siden retorikk var et sentralt fag i romersk skole, inneholder verket også tenkning om pedagogikk.

Ved siden av Talerens utdannelse er to samlinger Øvelsestaler (Declamationes) overlevert i Quintilians navn, uten at man i dag tror at han er den egentlige forfatteren. Samlingene gir et godt innblikk i hvordan romersk retorikkundervisning foregikk i praksis.

Litteratur

Talerens utdannelse er oversatt til engelsk av Russel (2001) og til tysk av Rahn (1972–75), begge med latinsk parallelltekst. De første tre bøkene er oversatt til norsk av Hermund Slaattelid, med utførlig innledning: Institutio oratoria: Opplæring av talaren (2004).

Av øvelsestalene finnes de kortere i engelsk oversettelse og med latinsk parallelltekst ved Shackleton Bailey (2006). De lengre finnes oversatt til engelsk av Sussman (1987). En innledning til Quintilian finnes også i Conte (1994), Latin Literature: A History.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg