Quintilian, romersk advokat, professor og forfatter av et betydningsfullt verk om retorikk, Talerens utdannelse (latin: Institutio oratoria), utgitt ca. 95 evt.. Ved siden av å være en sentral kilde til antikkens retoriske teori har verket hatt en betydelig resepsjon i moderne tid. Det var viktig blant annet i den moderne utformingen av faget retorikk som begynte i renessansen.

Quintilian ble født i Calagurris (nå Calahorra) i Spania, men studerte i Roma. Etter et opphold i hjemlandet kom han i 68 evt. igjen til Roma, der han arbeidet som advokat og lærer. I 78 evt. ble han ble utpekt av keiser Vespasian til en nyopprettet lærestol i retorikk, og ble dermed en av Europas første offentlig ansatte professorer. Han var også privatlærer for to av keiser Domitians nevøer. I 88 trakk han seg tilbake for å skrive.

Quintilians hovedverk, Talerens utdannelse, gir en systematisk drøfting av retorikk som fag fra både praktisk og teoretisk synsvinkel, og er den mest omfattende sammenfatningen av antikkens retorikkfag som er bevart og kan leses i dag. Siden retorikk var et sentralt fag i romersk skole, inneholder verket også tenkning om pedagogikk.

Ved siden av Talerens utdannelse er to samlinger Øvelsestaler (Declamationes) overlevert i Quintilians navn, uten at man i dag tror at han er den egentlige forfatteren. Samlingene gir et godt innblikk i hvordan romersk retorikkundervisning foregikk i praksis.

Talerens utdannelse er oversatt til engelsk av Russel (2001) og til tysk av Rahn (1972–75), begge med latinsk parallelltekst. De første tre bøkene er oversatt til norsk av Hermund Slaattelid, med utførlig innledning: Institutio oratoria: Opplæring av talaren (2004).

Av øvelsestalene finnes de kortere i engelsk oversettelse og med latinsk parallelltekst ved Shackleton Bailey (2006). De lengre finnes oversatt til engelsk av Sussman (1987). En innledning til Quintilian finnes også i Conte (1994), Latin Literature: A History.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.