Portlandvasen

Portlandvasen
Av /British museum.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Portlandvasen er et enestående eksempel på antikk glasskunst. Glassvasen, som er 24,5 centimeter høy, er antagelig laget i Roma rundt år 1–25 evt. Den er laget i såkalt kamé-teknikk; mørkeblått glass er gitt et overtrekk av opakt, hvitt glass og de to lagene er deretter blåst sammen til den endelige formen. I kald tilstand er det hvite laget delvis slipt bort, slik at figurscenene fremstår i lavt relieff i hvitt på blå bakgrunn.

Faktaboks

Uttale
pˈortlandvasen

Vasens unike posisjon i kunsthistorien skyldes både dens enestående estetiske og tekniske kvalitet, men også vasens dramatiske historie.

Motiv

Mange har forsøkt å tolke figurscenene som løper rundt vasen, uten at én tolkning har vunnet frem som den endelige. Noen tolker scenene som historiske hendelser i keiser Augustus’ liv, andre som mytologiske scener. Det er heller ikke enighet om vasen var tenkt som en bryllupspresang eller en askeurne.

Historie

Vasen er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1600-1601, da en venn av maleren Peter Paul Rubens så vasen i kardinal Francesco Maria del Montes privatsamling i Palazzo Madama i Roma og omtalte den i et brev. Da kardinalen døde, ble vasen solgt til kardinal Francesco Barberini, pave Urban 8s nevø. Etter å ha skiftet eiere flere ganger, ble den i 1786 kjøpt på auksjon av den 3. hertugen av Portland. Samme år lånte hertugen vasen ut til Josiah Wedgwood som laget kopier av den i jasperware. I den 4. hertugen av Portlands eie, ble vasen delvis knust. For å unngå flere ulykker, deponerte han den i 1810 på British Museum. Likevel ble den i 1845 knust i flere hundre biter av en museumsgjest. Vasen gjennomgikk en omfattende restaurering og ble i 1945 kjøpt av British Museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg