Josiah Wedgwood

Faktaboks

Josiah Wedgwood
Uttale
wˈedʒwud
Født
1730
Død
3. januar 1795, Etruria, England
Døpt 12.07.1730

Josiah Wedgwood. Blue Siam. Eksklusivt servise i ben-porselen. Dekor i en spesiell blånyanse, inspirert av Østen.

Wedgwood
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Josiah Wedgwood var en engelsk keramiker. Han vokste opp i en sterk pottemakertradisjon. Likevel kom han til å bli en av keramikkens mest radikale fornyere.

Starter egen fabrikk

I 1759 startet Wedgwood sin egen fabrikk. Der laget han det vakre og rimelige steingodset creamware, som ble kalt «Queen's ware» på grunn av bestillinger på serviser fra kongelige. Hans mest berømte nyskapning (fra 1774) er likevel jasperware, som er uglasert og opprinnelig hadde gjennomfarget sintret gods. De vanligste farger er blå, grønn og svart. Dekoren består av hvite relieffer med klassiske motiver.

Etruria – en ny fabrikk

I 1769 bygde Wedgwood en ny keramikkfabrikk, Etruria, der han gjennomførte sosiale tiltak som dannet forbilde i flere generasjoner, og lokalene var i bruk til 1950, da en ny bedrift stod ferdig og Wedgwood-familien var ute av bildet.

En kortere periode (1769–80) hadde Josiah Wedgwood som kompanjong kjøpmannen Thomas Bentley. Fabrikksignaturen var da Wedgwood & Bentley. Produktene fra denne perioden hører til de beste.

Varemerke i Fiskars Group

I dag er Wedgwood et varemerke i Fiskars Group der blant annet Iittala, Gerber og Den Kongelige Porcelainsfabrik inngår.

Litteratur

  • Edwards, Diana og Rodney Hampson (1998). English Dry-Bodied Stoneware: Wedgwood and Contemporary Manufacturers 1774 to 1830, ACC Art Books

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg