Josiah Wedgwood var en engelsk keramiker. Han vokste opp i en sterk pottemakertradisjon. Likevel kom han til å bli en av keramikkens mest radikale fornyere.

I 1759 startet Wedgwood sin egen fabrikk. Der laget han det vakre og rimelige steingodset «cream ware», som ble kalt «Queen's ware» på grunn av bestillinger på serviser fra kongelige. Hans mest berømte nyskapning (fra 1774) er likevel «Jasper ware», som er uglasert og opprinnelig hadde gjennomfarget sintret gods. De vanligste farger er blå, grønn og svart. Dekoren består av hvite relieffer med klassiske motiver.

I 1769 bygde Wedgwood en ny keramikkfabrikk, «Etruria», der han gjennomførte sosiale tiltak som dannet forbilde i flere generasjoner, og lokalene var i bruk til 1950, da en ny bedrift stod ferdig og Wedgwood-familien var ute av bildet.

En kortere periode (1769–80) hadde Josiah Wedgwood som kompanjong kjøpmannen Thomas Bentley. Fabrikksignaturen var da Wedgwood & Bentley. Produktene fra denne perioden hører til de beste.

I dag er Wedgwood et varemerke i Fiskars Group der blant annet Iittala, Gerber og Den Kongelige Porcelainsfabrik også inngår.

  • Edwards, Diana og Rodney Hampson. English Dry-Bodied Stoneware: Wedgwood and Contemporary Manufacturers 1774 to 1830. ACC Art Books. 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.