Polititidende 1941

Faksimile av Polititidende som etterlyser blant annet motstandsmann Max Manus med bilde. Til høyre kan man lese historia om Max Manus' flukt fra Ullevål sykehus, og dessuten kjennetegna hans og at han blir regna som en farlig person.

Polititidende 1941
NTB.

Polititidende (PT) var et blad som første gang ble utgitt av Christiania politikammer i 1886 for landets politimyndigheter, og som inneholdt opplysninger om blant annet ettersøkte, pågrepne og straffede personer.

Polititidende ble utgitt av Oslo politikammer fram til 1959, da det nyetablerte Kriminalpolitisentralen (Kripos) overtok ansvaret som nasjonalt registeransvarlig. Opplysningene i Poilititidende ble i 1988 overført til det nye Etterlysningsregisteret (Elys), og gjort tilgjengelig på politiets intranett. I tillegg til opplysninger om personer innbefatter Elys også etterlysning av biler, båter og båtmotorer.

Historie

Med opprettelse av Polititidende i 1886 fikk Norge det første sentrale politiregister om ettersøkte, pågrepne og straffede personer.

Før strafferegistreringsloven av 1971 trådte i kraft, ble Polititidende distribuert til en rekke forskjellige instanser innen politi og påtalemyndighet, samt til fengselsvesenet, diverse kommunale instanser i Oslo kommune, forskjellige militære myndigheter og Utenriksdepartementet.

Etter at strafferegistreringsloven trådte i kraft ble distribusjonen innskrenket. Fra da av ble Polititidende sendt til samtlige politikamre og lensmenn, Riksadvokaten og samtlige statsadvokater, fengselsstyret, Statens utlendingskontor (UDI), Politihøgskolen (PHS), Sysselmannen på Svalbard, Fengselsvesenets anstalter, Tollvesenets grensestasjoner, politimyndighetene i de øvrige nordiske land og etter samtykke fra sjefen for Kripos til andre lands politimyndigheter.

Polititidende ble utgitt daglig fram til 1988. Opplysningene i Polititidende om etterlysning av personer, biler og båter/båtmotorer ble fra da av gjort nettbasert tilgjengelig i det nye Etterlysningsregisteret (Elys). Elys ble i sin helhet basert på lokal oppdatering, til erstatning for tidligere innsendte meldinger til Kripos. Som for Polititidende, er Elys hjemlet i strafferegistreringsloven og unntatt fra offentlighetsloven.

Elys medførte at Polititidende ble endret, og kun periodisk utgitt med hovedvekten lagt på informasjon som angikk kriminaletterretning. I tillegg ble det utgitt et tillegg med fotografier av etterlyste personer og spesielle stjålne gjenstander, med henvisning til den databaserte etterlysningen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg