Kripos

Artikkelstart

Kripos er et sentralt bistandsorgan for norsk politi, grunnlagt i 1959. Kripos er bistandsorgan for politidistriktene, blant annet på det kriminaltekniske området, og er norsk politis kontaktledd mot de internasjonale politisamarbeidsordningene Interpol og Europol.

Faktaboks

Også kjent som
Kriminalpolitisentralen

For at Kripos skal være tilpasset dagens kriminalitetsbilde, er ansvarsområdet blitt utvidet: For bedre å kunne bekjempe organisert kriminalitet er det særskilte etterforskningsprosjektet mot organisert kriminalitet, CATCH, og sekretariatsfunksjonen for Rådet for samordnet bekjempelse av organisert kriminalitet (ROK) blitt tillagt Kripos.

Kripos har også ansvaret for strafferegisteret og en rekke av politiets øvrige arbeidsregistre. Kripos skal videre bygge opp den sentrale tekniske kompetansen innen kommunikasjonskontroll og andre politimetoder rettet mot bevissikring i og bekjempelse av kriminalitet ved bruk av data og kommunikasjonsteknologi. Datakrimsenteret som tidligere lå under Økokrim, inngår i Kripos. Ledelsen er tildelt påtalemyndighet på politimesternivå, og kan åpne etterforskning på eget saksfelt.

Kripos ble 1. januar 2005 lagt ned og erstattet med det nye særorganet Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, Nye Kripos. Fikk tilbake det gamle navnet Kripos fra 1. januar 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg