Kripos, sentralt bistandsorgan for norsk politi, grl. 1959. Kripos er bistandsorgan for politidistriktene, bl.a. på det kriminaltekniske området, og er norsk politis kontaktledd mot de internasjonale politisamarbeidsordningene Interpol og Europol. For at Kripos skal være tilpasset dagens kriminalitetsbilde, er ansvarsområdet blitt utvidet: For bedre å kunne bekjempe organisert kriminalitet er det særskilte etterforskningsprosjektet mot organisert kriminalitet, CATCH, og sekretariatsfunksjonen for Rådet for samordnet bekjempelse av organisert kriminalitet (ROK) blitt tillagt Kripos.

Kripos har også ansvaret for strafferegisteret og en rekke av politiets øvrige arbeidsregistre. Kripos skal videre bygge opp den sentrale tekniske kompetansen innen kommunikasjonskontroll og andre politimetoder rettet mot bevissikring i og bekjempelse av kriminalitet ved bruk av data og kommunikasjonsteknologi. Datakrimsenteret som tidligere lå under Økokrim, inngår i Kripos. Ledelsen er tildelt påtalemyndighet på politimesternivå, og kan åpne etterforskning på eget saksfelt.

Kripos ble 1. januar 2005 lagt ned og erstattet med det nye særorganet Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, Nye Kripos. Fikk tilbake det gamle navnet Kripos fra 1. januar 2006.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.