Faktaboks

Kripos
Kriminalpolitisentralen
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Kristin Kvigne
Kriposbygget (2013)
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Kunnskapsformidling er en viktig oppgave for Kripos, her fra samling for politidistriktenes næringslivkontakter.
.

Kripos er den nasjonale enheten for bekjempelse av organisert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet, og et særorgan underlagt Politidirektoratet. Den er både en selvstendig enhet for etterforskning og påtale, og en bistandsenhet til støtte for politidistriktene.

Kripos er et nasjonalt kompetansesenter for politiet, og nasjonalt kontaktpunkt for internasjonalt politisamarbeid gjennom Europol, Interpol og Schengensamarbeidet. Straffesaksbehandlingen ved Kripos er underlagt Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (NAST).

Etter en utvidelse av enhetens oppgaver i 2005 har Kripos ansvar som nasjonalt kompetansesenter for biometri, et nasjonalt ansvar for etterforskning av internasjonale forbrytelser (krigsforbrytelser med videre), og har etablert en egen enhet for vurdering av tidligere uoppklarte alvorlige saker (Cold Case-enheten). Det nasjonale vitnebeskyttelsesprogrammet er også en del av Kripos’ oppgaver.

I 2019 ble nasjonalt cyberkrimsenter, NC3, etablert som en ny enhet i Kripos. Også denne enheten skal gi bistand til politidistriktene, utvikle metoder og etterforske egne saker.

Kripos holder til på Bryn i Oslo og har om lag 700 medarbeidere.

Historikk

Kriminallaboratoriet (antakelig 1950-tallet)
Kriminallaboratoriet ble en del av Kriminalpolitisentralen da denne ble etablert i 1959.
Kripos har nasjonalt  ansvar for identifisering av fingeravtrykk
Kripos har nasjonalt ansvar for identifisering av fingeravtrykk
Av .
Kripos gir også bistand til å undersøke brannåsteder
.

Navnet Kripos har sin opprinnelse fra Kriminalpolitisentralen, som i 1959 ble etablert som et eget politiorgan underlagt Justisdepartementet. Flere avdelinger og funksjoner som tilhørte Oslo politikammer ble da overført til den nye Sentralen. Det gjaldt blant annet Identifiseringscentralen (fingeravtrykk og foto), Kriminallaboratoriet, Kriminalregisteret og Polititidende. Med administrasjon og ledelse hadde disse avdelingene til sammen 34 ansatte. Fra 1960 ble også Interpols radiostasjon overført til Sentralens kontorer i Victoria terrasse i Oslo. Først i 1963 flyttet Fingeravtrykksavdelingen og Laboratorieavdelinigen fra fenselsavdelingen tilknyttet hovedpolitistasjonen i Møllergaten 19 til Victoria terrasse. Flyttingen førte til at alle Sentralens avdelinger for første gang da ble samlet på ett sted.

I tillegg til å utføre laboratorieundersøkelser fikk den nye enheten også ansvar for å gi kriminalteknisk bistand til politidistriktene med åstedsundersøkelser. I 1967 ble bistanden utvidet til å gjelde etterforskning av drap og enkelte andre grove forbrytelser da E-gruppen (i pressen ofte omtalt som Mordkommisjonen) ble etablert. Nye oppgaver ble senere lagt til, for eksempel ansvaret for den nasjonale identifiseringsgruppen, som skal bistå med å fastslå identiteten til ukjente lik eller når flere mennesker har omkommet samtidig (1975). Forløperen til Økokrim, Avdeling for økonomisk etterforskning, ble opprettet i 1977. I 1996 ble kontoret for nordisk toll- og politisamarbeid (PTN) overført fra Oslo politikammer.

1. januar 2005 ble navnet endret til Nye Kripos, og enhetens oppgaver ble ytterligere utvidet. Den fikk fra da ansvar for nasjonal bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, politiets datakrimsenter ble overført fra Økokrim, ansvaret for kommunikasjonskontroll og dessuten etterforskning av krigsforbrytelser begått i utlandet. Samtidig fikk Nye Kripos en egen påtalefunksjon.

Ett år senere ble navnet på nytt endret til dagens Kripos. De oppgavene Kripos allerede hadde, knyttet til ansvar for politiregistrene, etterforsking og kriminaltekniske undersøkelser, ble videreført og utvidet.

I 1982 flyttet Kriminalpolitisentralen fra Victoria terrasse til nye lokaler i Statens kontorbygg på Helsfyr. I 2000 flyttet enheten videre til dagens plassering på Brynseng.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kriminalpolitisentralen (1984). Informasjoner fra Kriminalpolitisentralen. Kriminalpolitisentralen 25 år [Nr. 1/1984].

Faktaboks

Kripos
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.240 Politi- og påtalemyndighet

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg