Faktaboks

Pol Pot
Saloth Sar (fødenavn)
Født
19. mai 1925, Prek Sbauv, Kambodsja
Død
15. april 1998, Anlong Veng, Kambodsja
Pol Pot
Pol Pot
Av .
Pol Pot

Pol Pot i spissen for noen av sine Røde Khmer-soldater.

Av /NTB Scanpix ※.

Pol Pot, fødenavn Saloth Sar, var en kambodsjansk politiker. Han var regjeringssjef og statssjef i Kambodsja fra 1976 til 1979 som leder for kommunistparti-geriljaen Røde Khmer.

Pol Pot studerte radioelektronikk i Paris og var aktiv som marxist-leninistisk organisator blant kambodsjanske studenter. Han deltok fra 1957 i hemmelig organisering av Kambodsjas kommunistparti. Fra 1960 var han medlem av partiets sentralkomité og var generalsekretær fra 1963 til 1982.

Pol Pot besøkte Mao Zedong ved opptakten til den kinesiske kulturrevolusjonen i 1966 og utviklet sin egen radikaliserte khmer-utgave av maoismen, kalt anka. Et av Pol Pots revolusjonære mål var et rendyrket jordbrukssamfunn uten påvirkning utenfra. Forøvrig hyllet han en ekstrem khmer-nasjonalisme med brodd mot Vietnam. Pol Pot fikk ærestittelen «Broder nr. 1» innen Røde Khmer-hierarkiet. Fra 1976 til 1979 var han regjerings- og forsvarssjef.

Etter Vietnams invasjon av Kambodsja i 1979 ble Pol Pot av det nye regimet dømt til døden in absentia for folkemord. Han ble kjent skyldig i over tre millioner menneskers død. Forskere er siden kommet til noe forskjellige tall. Et gjennomsnittlig anslag over antall dødsofre synes å være 1,7 millioner. Pol Pot ble i 1982 skjøvet i bakgrunnen som Røde Khmers politiske leder og ansikt utad, men han fortsatte som leder av Røde Khmers geriljahær.

I 1985 trakk Pol Pot seg offisielt av helbredsgrunner, men han ble like fullt betraktet som bevegelsens øverste leder til langt ut i 1990-årene. Etter en fraksjonsstrid ble han i juni 1997 fratatt makten og dømt til livsvarig fengsel av motstandere innen Røde Khmer. Han døde i april 1998 i en jungelhytte ved grensen til Thailand, angivelig av hjertesvikt. Han var da blitt ydmyket av sine egne, og Røde Khmer var i ferd med å gå i oppløsning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Short, Philip: Pol Pot: historien om et mareritt, 2007, Cappelen

Kommentarer (2)

skrev Øyvind Hage

En liten rettelse angående Pol Pots navn. Han ble ikke bare kalt Saloth Sar, det er hans fødenavn.

svarte Gunnar Filseth

Hei,og takk for presisering. Dette vil bli rettet opp.Mvh.Gunnar Filseth

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg