Faktaboks

John Boehner

John Andrew Boehner

Født
17. november 1949, Cincinnati, Ohio, USA
John Boehner, 2009
John Boehner, 2009
Av /United States Government 𝒲.

John Boehner er en amerikansk politiker (republikaner). Han var president (speaker) i Representantenes hus 2011–2015.

Boehner kommer fra Cincinnati i Ohio, der han vokste opp med 11 søsken. Han har en bachelorgrad i bedriftsledelse fra Xavier University i samme stat.

Boehner satt i delstatsforsamlingen i Ohio fra 1985 til han tok sete i Representantenes hus i 1991. I 2006 valgte den republikanske partigruppen ham til sin leder. Han ble valgt til speaker da republikanerne kom i flertall i Representantenes hus i 2011.Boehner trakk seg høsten 2015 fra dette vervet og fra sitt sete i Kongressen.

I sin tid som leder ble Boehner stilt overfor store utfordringer i Kongressens håndtering av finanskrisen, samt USAs voksende statsgjeld og budsjettunderskudd. Han kom ved flere anledninger frem til kompromisser med president Barack Obama i slike saker, der umiddelbare kriser ble avverget.

Samtidig gjorde spenningene mellom høyrefløyen og de mer sentrumsorienterte i hans eget parti det vanskelig for ham å samle de republikanske representantene omkring varige kompromisser i slike spørsmål. Dette var årsaken til at han valgte å trekke seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg