John Boehner

Faktaboks

John Boehner

John Andrew Boehner

Født
17. november 1949, Cincinnati, Ohio, USA
John Boehner, 2009
John Boehner, 2009
Av /United States Government 𝒲.

Artikkelstart

John Boehner er en amerikansk politiker (republikaner). Han var president (speaker) i Representantenes hus 2011–2015.

Boehner kommer fra Cincinnati i Ohio, der han vokste opp med 11 søsken. Han har en bachelorgrad i bedriftsledelse fra Xavier University i samme stat.

Boehner satt i delstatsforsamlingen i Ohio fra 1985 til han tok sete i Representantenes hus i 1991. I 2006 valgte den republikanske partigruppen ham til sin leder. Han ble valgt til speaker da republikanerne kom i flertall i Representantenes hus i 2011.Boehner trakk seg høsten 2015 fra dette vervet og fra sitt sete i Kongressen.

I sin tid som leder ble Boehner stilt overfor store utfordringer i Kongressens håndtering av finanskrisen, samt USAs voksende statsgjeld og budsjettunderskudd. Han kom ved flere anledninger frem til kompromisser med president Barack Obama i slike saker, der umiddelbare kriser ble avverget.

Samtidig gjorde spenningene mellom høyrefløyen og de mer sentrumsorienterte i hans eget parti det vanskelig for ham å samle de republikanske representantene omkring varige kompromisser i slike spørsmål. Dette var årsaken til at han valgte å trekke seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg