Faktaboks

Paul Éluard

Eugène Grindel

Uttale
elyˈar
Født
14. desember 1895, Paris
Død
18. november 1952
Paul Éluard
Paul Éluard
Av /La Réunion des musées nationaux, Frankrike 𝒲.

Paul Éluard er et pseudonym for Eugène Grindel, som var en fransk dikter. I 1920-årene var han en av de fremste franske surrealistene.

Malere som Pablo Picasso og Giorgio Chirico øvde innflytelse på Éluards tidlige lyrikk. Hovedtemaet er kjærlighetens seier over ensomheten, og dikteren lar drøm og virkelighet inngå i en syntese. Av hans samlinger kan nevnes Capitale de la douleur (1926), L'Amour, la poésie (1929) og La Vie immédiate (1932). Sammen med André Breton utgav han L'Immaculée conception (1930), et surrealistisk manifest.

Under den tyske okkupasjonen av Frankrike under andre verdenskrig spilte han en viktig rolle for organiseringen av den kulturelle motstandskampen og skrev frihetsdikt som oppnådde stor popularitet (Dignes de vivre, 1944). Etter krigen var Éluard en kontroversiell forkjemper for kommunismen, men diktsamlinger som Poésie ininterrompue (1946) inneholder mange gripende kjærlighetsdikt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Decaunes, L.: P.E.: l'amour, la révolte, le rêve, 1982, isbn 2-7158-0396-6
  • Jean, R.: P.É. par lui-même, 1968
  • Perche, L.: P.É., 1963

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg