Faktaboks

Ottar Bondevik
Født
1909
Død
1984

Ottar Bondevik var en norsk lærer, skoleleder, prest og leder av Norges Samemisjon. Bondevik ble student i 1929, studerte teologi ved Menighetsfakultet og ble ordinert i 1935. Under studiene var han lærervikar i Kautokeino, og han avla også eksamen i samisk samme år som han ble ordinert.

Samemisjonen

I 1936 startet han som reisepredikant for Norges Samemisjon, og samme år ble han rektor ved den samiske folkehøyskole i Karasjok. Han fortsatte her frem til 1940, da han ble tilsatt som lærer og senere rektor på folkehøyskolen i Grenland. Fra 1954 til 1960 fungerte han som generalsekretær for Samemisjonen. Han var landstyreformann i Samemisjonen i to perioder

I boken Under Nordkalotten beskriver Ottar Bondevik hvordan han opplevde å være lærervikar i Kautokeino på starten av 1930-tallet. «Min uvitenhet om folk og forhold var grenseløs» skriver han i første kapittel. Han forteller om de store internatsalene, barnas savn etter foreldrene, familien, livet på vidda og lærerens hjelpeløshet.

Grenland folkehøyskole

Bondevik ble ansatt som lærer ved folkehøyskolen i Grenland, tok over som rektor i 1942 og fortsatte her inntil han igjen gikk tilbake til Norges Samemisjon. Arbeidet som skoleadministrator og lærer gjorde at han senere ble viktig for kirken i skolespørsmål.

Kirkelig arbeid

I 1961 ble Ottar Bondevik ansatt som residerende kapellan ved Vår Frues kirke i Trondheim, og fra 1969 frem til han ble pensjonist i 1977 var han sogneprest i Oddernes i Kristiansand. Han var formann i Organisasjonenes Fellesråd fra 1956 til 1959, formann i representantskapet for Institutt for Kristen Oppseding (IKO), det tidligere Kirkelig pedagogisk senter, fra 1967 til 1969. Dette var verv som ga ham oppgaver på nasjonalt plan.

Et omfattende forfatterskap

Ottar Bondevik skrev flere bøker og artikler om samiske forhold og av religiøs karakter. Han var medredaktør i Luthersk Kirketidende fra 1961 til 1970. Flere av hans arbeider har blitt omfattende og fikk stor betydning og mange lesere. For Samemisjonen representerte bøkene hans formidling som ble viktig for å få støtte til misjonen. Samisk skolehistorie har brukt hans beskrivelser av forholdene på internater og på skolene som dokumentasjon.

Betydning

Bondevik fikk stor betydning både for Samemisjonen og gjennom sitt virke i Den norske kirke. Han var en av dem som gjennom sin formidling fikk frem situasjonen i de samiske områdene. For ettertiden har hans bøker blitt dokumentasjon på fornorskningsprosessens dystre sider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bondevik, Ottar (1970). Drivtømmer. Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Bondevik, Ottar (1965). Bær arven videre: Trondhjems Indremisjons 100-års jubileum 21. april 1965. Trondheim: Trondhjems Indremisjon
  • Bondevik, Ottar (1959). Fotefar. Oslo: Lutherstiftelsen
  • Bondevik, Ottar (1958). Under Nordkalotten. Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Firda Folkeblad (1954, 8/2). Ottar Bondevik ny generalsekretær i finnemisjonen. Firda Folkeblad.
  • Gamlemshaug, Marie (1988). Norges Samemisjon 100 år: 1888-1988. Trondheim: Sami Varas.
  • Lund, Svein; Boine, Elfrid; Johansen, Siri Broch og Rasmussen, Siv (2011). Sámi skuvlahistorjá. Samisk skolehistorie bind 5. Karasjok: Davvi Girji.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg