Ottar Bondevik

Faktaboks

Ottar Bondevik
Født
1909
Død
1984

Artikkelstart

Ottar Bondevik var en norsk lærer, skoleleder, prest og leder av samemisjonen. Bondevik ble student i 1929, studerte teologi ved Menighetsfakultet og ble ordinert i 1935. Under studiene var hanlærervikar i Kautokeino og han avla også eksamen i samisk samme år som han ble ordinert.

Samemisjonen

I 1936 startet han som reisepredikant for Norges Samemisjon og samme år ble han rektor ved den samiske folkehøyskole i Karasjok. Han fortsatte her frem til 1940 da han ble tilsatt som lærer og senere rektor i Grenland. Fra 1954 – 1960 fungerte han som generalsekretær for Samemisjonen. Han var landstyreformann i Samemisjonen i to perioder

I boken Under Nordkalotten beskrev Ottar Bondevik hvordan han opplevde å være lærervikar i Kautokeino på starten av 1930 tallet. «Min uvitenhet om folk og forhold var grenseløs» skrev han i første kapittel. Han forteller om de store internatsalene, barnas savn etter foreldrene, familien, livet på vidda og lærerens hjelpeløshet.

Grenland folkehøyskole

Bondevik ble ansatt som lærer ved folkehøyskolen i Grenland og tok over som rektor i 1942 og fortsatte her inntil han igjen gikk tilbake til Norges Samemisjon. Arbeidet som skoleadministrator og lærer gjorde at han senere ble viktig for kirken i skolespørsmål.

Kirkelig arbeid

I 1961 ble Bondevik ansatt residerende kapellan ved Vår Frues kirke i Trondheim og fra 1969 frem til han ble pensjonist i 1977 var han sogneprest i Oddernes i Kristiansand. Han var formann i organisasjonens fellesråd fra 1956 – 1959, formann i representantskapet for Instituttet for Kristen Oppseding (IKO), det tidligere Kirkelig Pedagogisk Senter, fra 1967 – 1969. Dette var verv som ga ham oppgaver på nasjonalt plan.

Et omfattende forfatterskap

Ottar Bondevik skrev flere bøker og artikler om samiske forhold og av religiøs karakter. Han var medredaktør i Luthersk Kirketidende fra 1961 – 1970. Flere av hans arbeider har blitt omfattende fikk stor betydning og mange lesere. For Samemisjonen representerte bøkene hans formidling som ble viktig for å få støtte til misjonen. Han er sitert i samisk skolehistorie som har brukt hans beskrivelser av forholdene på internater og på skolene som dokumentasjon,

Betydning

Bondevik fikk stor betydning både for Samemisjonen og gjennom sitt virke i Den Norske kirke. Han var en av dem som gjennom sin formidling fikk frem situasjonen i de samiske områdene. For ettertiden har hans bøker blitt dokumentasjon av for å beskrive fornorsknings prosessens dystre sider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bondevik, Ottar (1970). Drivtømmer. Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Bondevik, Ottar (1965). Bær arven videre: Trondheim indremisjons 100 års jubileum 21. april 1965. Trondheim: Trondheim indremisjon
  • Bondevik, Ottar (1959). Fotefar. Oslo: Lutherstiftelsen
  • Bondevik, Ottar (1958). Under nordkalotten. Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Firda Folkeblad (1954, 8/2). Ottar Bondevik ny generalsekretær i finnemisjonen. Firda Folkeblad.
  • Gamlemshaug,Marie (1988). Norsk Samemisjon 100 år: 1888-1988. Trondheim: Sami Varas.
  • Lund, Svein; Boine, Elfrid; Johansen, Siri Broch og Rasmussen, Siv (2011). Sámi skuvlahistorjá. Samisk skolehistorie bind 5. Karasjok: Davvi Girji.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg