Oromia

Landsby i Oromia.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Oromia, delstat i Etiopia. Oromia er den største av Etiopias ni delstater med et flateinnhold på over 284 000 kvadratkilometer og med en befolkning på over 27 milioner (2007).

Oromia strekker seg nordover fra grensen mot Kenya til det sentrale, vestlige og østlige delene av Etiopia. I vest grenser Oromia mot delstatene Benishangul-Gumuz, Gambela, Region for sørlige nasjoner, nasjonaliteter og folk, samt Sør-Sudan. I nord grenser Oromia mot delstatene Amhara og Afar, mens delstaten Somali ligger til øst.

Delstaten består av 20 ulike soner, med Addis Abeba – som av oromoene kalles Finfinne – som hovedstad. Delstatens administrative språk er afaan Oromo (oromo-språket).

Historie

Delstaten Oromia ble opprettet da Etiopias etniske føderale struktur ble etablert i 1991, og ansett som oromoenes land. Det finnes noe uenighet om oromoenes opprinnelse, de fleste mener at de kom fra områdene omkring Borana sør i Etiopia, men i løpet av 1500-tallet ekspanderte de kraftig og inntok de områdene som i dag utgjør Oromia.

Området var tidligere styrt av en rekke desentraliserte tradisjonelle politiske enheter, før det på slutten av 1800-tallet ble inkorporert i Etiopia.

Tiltakende etnisk nasjonalisme blant oromoene fra 1990-tallet har understreket Oromia som en viktig komponent for oromenes identitet. Den væpnede frigjøringsbevegelsen Oromo Liberation Front har i flere tiår kjempet for løsrivelse fra Etiopia og dannelsen av en egen stat.

Befolkning

Befolkningen i Oromia er i all hovedsak oromo (ca 88 prosent), etterfulgt av amharane (ca 7 prosent) og andre grupper (ca 5 prosent) (2007). Det religiøse landskapet er relativt blandet, med ca 47 prosent muslimer, ca 30 prosent ortodokse kristne, ca 18 prosent protestantiske kristne og ca 3 prosent tilhengere av den tradisjonelle oromo-religioner (2007). Omkring 89 prosent av befolkningen bor i rurale strøk, med en urban befolkning på ca 11 prosent.

Natur og ressurser

Oromia består både av fruktbart høyland og ørkenlignende lavland. Høylandet har en betydelig jordbruksproduksjon, og Oromia bidrar med over 50 prosent av Etiopias kaffeproduksjon. Lavlandet er viktig for husdyrhold, og mye av landets kjøttproduksjon – både for innenlandsk forbruk og eksport – kommer fra disse områdene. Oromia har tradisjonelt hatt lite industri, men dette er i ferd med å endre seg med at flere utenlandske investorer sikter seg inn mot delstaten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg