Faktaboks

Orazio Gentileschi
eg. Orazio Lomi
Uttale
dʒentilˈeski
Født
1563, Pisa
Død
1640
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Amor og Psyke
Psyke er det greske ordet for sjel. Kjærlighetshistorien mellom henne og kjærlighetsguden er en allegori om den ubrytelige enheten mellom sjelen og kjærligheten, og den har vært motiv for en rekke kunstverk opp gjennom historien.
Av .

Orazio Gentileschi var en italiensk maler.

Han studerte med sin bror Aurelio, som var Bronzino-elev. I 1582 drog han til Roma og arbeidet for pavene. Etterhvert ble han en nær venn av Caravaggio, som han hadde den mystisk betonte, religiøse motivkrets til felles med. Stilistisk regner man med en gjensidig påvirkning, men særpreget for Orazio Gentileschi er den klare og elegante tegning og fornemmelsen for farge og stoff. Tilknytningen til Caravaggios stil ble gradvis svakere, men gjennom så godt som hele sin produksjon holdt Gentileschi fast ved clair-obscur-effekten.

I 1621–24 var han i Genova, hvor han møtte van Dyck og arbeidet for Karl Emanuel av Savoia. I 1625 arbeidet han for Maria av Medici i Frankrike, og året etter ble han hoffmaler hos Karl 1 i England, hvor han slo seg ned for godt.

Gentileschis mest populære verk er Bebudelsen (1623, Torino). Han er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo. Han var far til Artemisia Gentileschi.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Orazio Gentileschi

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg