Orazio Gentileschi

Faktaboks

Uttale
dʒentilˈeski
Orazio Gentileschi
eg. Orazio Lomi
Født
1563
Død
1640
Fødested
Pisa
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
omtrentlig fødselsår
Sibyllen var i den gresk-romerske oldtiden betegnelse for seersker og spåkvinner som spådde i guddommelig ekstase. Sibyllen ble en av de mest populære skikkelser både i kunst og litteratur.
Portrett av en ung kvinne som Sibyllen av . Falt i det fri (Public domain)
Psyke er det greske ordet for sjel. Kjærlighetshistorien mellom henne og kjærlighetsguden er en allegori om den ubrytelige enheten mellom sjelen og kjærligheten, og den har vært motiv for en rekke kunstverk opp gjennom historien.
Amor og Psyke av . Falt i det fri (Public domain)

Orazio Gentileschi var en italiensk maler.

Han studerte med sin bror Aurelio, som var Bronzino-elev. I 1582 drog han til Roma og arbeidet for pavene. Etterhvert ble han en nær venn av Caravaggio, som han hadde den mystisk betonte, religiøse motivkrets til felles med. Stilistisk regner man med en gjensidig påvirkning, men særpreget for Orazio Gentileschi er den klare og elegante tegning og fornemmelsen for farge og stoff. Tilknytningen til Caravaggios stil ble gradvis svakere, men gjennom så godt som hele sin produksjon holdt Gentileschi fast ved clair-obscur-effekten.

I 1621–24 var han i Genova, hvor han møtte van Dyck og arbeidet for Karl Emanuel av Savoia. I 1625 arbeidet han for Maria av Medici i Frankrike, og året etter ble han hoffmaler hos Karl 1 i England, hvor han slo seg ned for godt.

Gentileschis mest populære verk er Bebudelsen (1623, Torino). Han er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo. Han var far til Artemisia Gentileschi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg