Operation Respore Hope var nødhjelpsoperasjon i Somalia i 1992–1993. Den startet som en humanitær intervensjon for å støtte den FN-ledede nødhjelpsoperasjonen i landet, og utviklet seg til en militær operasjon.

Etter at FN gjennom sin fredsbevarende styrke United Nations Operation in Somalia (UNOSOM) ikke hadde maktet å skape tilstrekkelig sikkerhet for distribusjon av mat og medisiner under den alvorlige hungerkatastrofen, besluttet FNs sikkerhetsråd å be medlemslandene om å bidra til en koalisjonsstyrke utenfor FNs kommando: USA tok initiativ til Operation Restore Hope, og etablerte den amerikansk-ledede styrken Unified Task Force (UNITAF), som ble satt inn i desember 1992.

Operasjonene skulle bidra til at nødhjelpen kom fram, samtidig som styrken skulle bidra til å skape bedre forhold for den nye FN-styrken, UNOSOM II. Operation Restore Hope er oftest omtalt i positive vendinger, med bred politisk oppslutning og med en positiv effekt på nødhjelpsoperasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg