Unified Task Force

Unified Task Force, fork. UNITAF, flernasjonal militært styrke som ble satt inn for å støtte en pågående FN-operasjon i Somalia (UNOSOM), 1992-93.

UNITAF ble satt inn med mandat fra FNs sikkerhetsråd om å bidra til sikkerheten for den pågående humanitære operasjonen i Somalia, i hva som ble kalt Operation Restore Hope. UNITAF besto av ca. 37.000 soldater fra 23 land, og sto under ledelse av USA, som stilte ca. 25.000 av styrken. Dette var således ikke en FN-styrke, men en koalisjonsstyrke til støtte for FN.

Sikkerhetsrådet ga styrken mandat iht. FN-paktens artikkel VII, som autoriserer bruk av makt, og oppfordret medlemslandene til å bidra med styrker. UNITAF ble etablert 5. desember 1992, og satt inn fra 8.-9. desember; styrken opererte til 4. mai 1993, da en ny og forsterket FN-styrke - UNOSOM II - ble satt inn i en fredsopprettende operasjon. Koalissjonsstyrkens oppgave var å bidra til å bedre sikkerhetssituasjonen for FN og nødhjelpsoperasjonen, til FN selv klarte å sette inn en større styrke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg