Unified Task Force (UNITAF) var en flernasjonal militær styrke som ble satt inn for å støtte en pågående FN-operasjon i Somalia (UNOSOM) i 1992–1993.

UNITAF ble satt inn med mandat fra FNs sikkerhetsråd om å bidra til sikkerheten for den pågående humanitære operasjonen i Somalia, i hva som ble kalt Operation Restore Hope. UNITAF besto av om lag 37 000 soldater fra 23 land og sto under ledelse av USA, som stilte omtrent 25 000 av styrken. Dette var således ikke en FN-styrke, men en koalisjonsstyrke til støtte for FN.

Sikkerhetsrådet ga styrken mandat i henhold til FN-paktens artikkel VII, som autoriserer bruk av makt, og oppfordret medlemslandene til å bidra med styrker. Koalissjonsstyrkens oppgave var å bidra til å bedre sikkerhetssituasjonen for FN og nødhjelpsoperasjonen til FN selv klarte å sette inn en større styrke.

UNITAF ble etablert 5. desember 1992 og satt inn fra 8.–9. desember. Styrken opererte til 4. mai 1993, da en ny og forsterket FN-styrke – UNOSOM II – ble satt inn i en fredsopprettende operasjon.

Norge bidro til UNITAF med soldater fra sin kontingent i UNOSOM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg