Omans flagg ble antatt i 1970 og endret 25. april 1995. Proporsjonene er 1:2. Det er landets nasjonalflagg, statsflagg og handelsflagg.
.
Lisens: Gnu FDL

Sultanatet Omans nasjonalflagg har et vertikalt rødt felt nærmest stangen, belagt med statens emblem i hvitt. Ytterst er det tre jevnbrede horisontale striper, ovenfra i hvitt, rødt og grønt. I flagget, som ble innført i 1970, var den røde stripen halvparten så høy som de to andre. Det fikk sitt nåværende utseende 25. april 1995 da stripene ble like brede.

Dette er landets flagg for alle formål, bortsett fra orlogsflagget, som har en blå duk med nasjonalflagget i kantonen. Ytterste i det blå feltet marinens gylne emblem, en krans av olivengrener rundt statens emblem, supplert med et anker, alt under sultanens krone. Proporsjonene er 2:3.

Statens emblem

Statsemblemet er sammensatt av en dolk, en slire og to sabler.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Emblemet i rød strektegning på hvitt felt viser en khanjar, en tradisjonell dolk i sin krumme slire med portepé, foran to korslagte krumsabler i slirer. Det ble tegnet midt på 1800-tallet som emblem for dynastiet Al Said. Det ble landets emblem under sultanene som regjerte fra 1888 til 1932, og det ble satt inn i flagget i 1970. Det inngår også i emblemene for politiet og alle militære våpengrener. Dolken khanjar er et nasjonalsymbol og en del av mannsbunaden ved seremonielle anledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg