slire

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Slirereim med tollekniv fra Selbu i Trøndelag.

Artikkelstart

Slire er skjede eller hylster til kniv, sverd, sabel eller andre redskaper med egg. Den beskytter den skarpe eggen, samtidig som den forenkler transporten av våpenet ved at sliren kan festes til belte eller bandolær. Mange kaller belte slirereim den dag i dag, selv om denne bruken ikke lenger er vanlig. Sliren er vanligvis så dyp at den dekker bladet og en del av håndtaket.

Faktaboks

Uttale

sli:`rə

Etymologi
norrønt sliðr

Slirer har opp gjennom tidene blitt laget av svært forskjellige materialer som tre, bein, horn, metall, papp eller plast. Utførelsen har variert mye etter tid, sted og sosial kontekst. Praktfulle sverd fra yngre jernalder har hatt slirer av tre eller lær med forseggjorte metallbeslag som har endt i en dekorert doppsko. Vanlige tollekniver har gjerne hatt enkle, funksjonelle slirer av lær.

I noen distrikter i Norge har knivkulturen hatt stor prestisje, og særlig til festbruk skulle mennene bære flotte kniver og slirer. Det kunne være store forskjeller på kniver og slirer fra sted til sted og kultur til kultur. En del samiske kniver har beinskaft og slirer med karakteristiske mønstre som skiller seg ut etnisk norske. De reisende (taterne) laget gjerne knivskaft og slirer prydet med beslag av nysølv. Noen knivsmeder prydet skaftet med utskjæringer og sliren av lær med skåret, pautet eller trykket mønster.

I de senere år har knivsmiing og laging av slirer blitt en betydelig hobbyvirksomhet der det er lagt stor vekt på både materialvalg og utførelse. De masseproduserte tolleknivene som selges nå for tiden har imidlertid enkle slirer av støpt plast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Mener artikkelen bør hete slire.

skrev Audun Dybdahl

Helt enig, skjønte ikke først hva slir var. Er nå rettet opp. Og takk for fint bilde.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg