Oluf Hunger av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Oluf 1 Hunger var konge av Danmark i perioden 1086-1095. Han var sønn av Svend Estridssøn og en ukjent frille. Oluf fikk tilnavnet «hunger» fikk fordi Danmark ble hjemsøkt av misvekst og hungersnød i regjeringstiden hans. Han ble gift med Ingegerd, datter av Harald Hardråde og Ellisiv. Sagatradisjonen gjør ekteskapet til ledd i fredsavtalen mellom kongene Sven og Harald i ca. 1064. Olufs søster, Ingerid, ble samtidig gift med Haralds sønn Olav Kyrre.

Olufs bror Knut den helliges styre (1080-1086) skapte misnøye i befolkningen, og Oluf ble et samlingsmerke for motstanden mot kongen. Knut maktet å temme opposisjonen i første omgang og sendte Oluf i eksil til Knuts svigerfar, grev Robert av Flandern (1071-1093). Da det brøt ut åpent opprør mot kong Knut som følge av et kongelig leidangsutbud til et tokt mot England i 1086, ble kong Knut drept. Oluf  ble nå løst ut fra fangenskapet i Flandern av opprørerne mot at broren Niels trådte i hans sted som gissel.

Vi har nesten ingen kunnskap om Olufs regjeringstid utover at Danmark og resten av Vest-Europa, ble rammet av flere uår på rad. Dette ble sett på som Guds straff over kongen for sviket mot og drapet på broren Knut. I de overleverte kildene blir Olufs regjering vurdert som kulminasjon av slett styre, enten det skyldtes Guds straff eller mangefulle personlige herskeregenskaper hos kongen.

Olufs dårlige ettermæle henger tett sammen med arbeidet for å få Knut helgenkåret. Helgenlitteraturen om Knut den Hellige kom til å farge senere historieskrivings oppfatning av Oluf. Bruddet med forgjengerens styre kan imidlertid neppe ha vært så stort i virkeligheten. Oluf ser i hvert fall ut til å ha fortsatt Knuts kirkepolitikk, og han utnevnte menn som skal ha stått på Knuts side, som henholdsvis biskop i Roskilde og erkebiskop i Lund. Oluf opprettholdt også det kongelige myntmonopolet fra forgjengerne.

Oluf ble etterfulgt av broren Erik Ejegod som dansk konge.

  • Christensen, Aksel E. m.fl. (1977). Danmarks historie. Bind 1. Tiden indtil 1340. Gyldendal.
  • Paludan, Helge m.fl. (2002). Danmarks historie - i grundtræk. Aarhus Universitetsforlag.
  • Skyum-Nielsen, Niels (1971). Kvinde og Slave, Danmarkshistorie uden retouche. Munksgaard.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.