Oksana Robski

Faktaboks

Oksana Robski

Оксанa Викторовна Робск, Oksana Viktorovna Poljanskaja

Uttale

Aksána Róbski

Født
10. juni 1968, Moskva
Død
Oksana Robski av . Gjengitt med tillatelse

Oksana Robski er en av Russlands mest suksessrike «glamour-forfattere». «Glamour» ble kåret til årets «anti-ord» i 2007 og betegner livsstilen til nouveau riche, den nye sosiale elite, i Russland. Glamour-kulturen handler om dyre klære, elegante moteblad, lukseriøse hus, eksotiske reiser og celebriteter. Glamour-litteraturen beskriver denne verdenen, som forholder seg likegyldig til politiske og sosiale spørsmål. Bøkene handler stort sett om rike kvinner (eller konene til rike menn).

Robski er den mest kjente og leste av glamour-forfatterne. Hun debuterte med romanen Casual i 2005, som ble en bestselger og samtidig en svært omdiskutert tekst. Samme år kom boken Om kjærlighet_off/on(Pro liuboff/on) og siden fulgte blant annet Lykkedagen er i morgen(Den stsjastja – zavtra, 2006) og Casual 2 (2007), før Robski sammen med Ksenija Sobtsjak (TV-stjerne og i senere år politisk aktivist) ga ut håndboken Bli gift med en millionær (Zamuzj za millionera, 2007).

Glamour-litteraturen har gjerne et svakt utviklet narrativ, mens inntrykk og overfladiske beskrivelser i pratestil fra den glamorøse verden er mer framtredende. Hele «glamour-diskursen» var så påfallende i den offentlige debatten i Russland i årene etter Robskis Casual at noen kommentatorer snakket om en «ny nasjonal idé». Andre, særlig forfattere og intellektuelle, var harde i sin kritikk av både livsstilen, litteraturen og hele glamour-kulten. Forfatteren Lev Rubinsjtejn mener glamour-ideologien innebærer en legitimering av sosial og moralsk uansvarlighet. Som litteratur står glamour-romanene i sterk kontrast til flere andre retninger i russisk samtidslitteratur, både den svartmalende hverdagsrealismen fra 1990-tallet (som Ljudmila Petrusjevskaja) og den nyere tendensen til engasjert, patriotisk prosa utover på 2000-tallet (som Sergej Sjargunov, Zakhar Prilepin).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg