Ljudmila Petrusjevskaja

Faktaboks

Ljudmila Petrusjevskaja
Ljudmila Stepanovna Petrusjevskaja
Uttale
petrusjˈevskaja
Født
26. mai 1938, Moskva

Artikkelstart

Ljudmila Petrusjevskaja er en russisk forfatter, dramatiker og journalist.

Petrusjevskaja studerte journalistikk og har arbeidet som journalist i ulike medier som TV, radio og aviser. Fra 1968 har hun vært aktiv som prosaforfatter og dramatiker, men de fleste av tekstene hennes kunne først publiseres i perestrojka-tiden. Petrusjevskaja er først og først og fremst kjent for sine fortellinger, men hun har også skrevet flere romaner og en rekke skuespill hvorav enakteren Cinzano (1973) er blant de best kjente. Flere av hennes stykker oppføres i dag verden over, og tekstene hennes er oversatt til mer enn 30 språk.

En del av Petrusjevskajas forfatterskap skildrer folks trøstesløse levekår under sovjetregimet og i den postsovjetiske tilværelse. Hun kombinerer postmodernistiske virkemidler med dyster hverdagstematikk, og i 1990-årene begynte også hun å eksperimentere med fantastisk prosa, i for eksempel eventyrene Mannen som duftet som en rose (Odin tsjelovek vdrug natsjal blagoukhat, kak roza, 1993), Den skjønne Helenas nye eventyr (Novyje prikljutsjenija Jeleny Prekrasnoj, 1998), og samlingen Den svarte kappen (Tsjornoje palto, 1998).

Utgivelser på norsk

Det var en gang en jente som la an på svogeren sin, og så hengte han seg: kjærlighetshistorier, oversatt av Hege Susanne Bergan, Oslo: Solum 2016.

Tiden er natt, oversatt av Isak Rogde, Oslo: Cappelen-Damm 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg