Faktaboks

Sergej Sjargunov

Sergej Aleksandrovitsj Sjargunov

Uttale

Sergéj Sjargunóv

Født
12. mai 1980, Moskva
Sergej Sjargunov
Sergej Sjargunov
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Sergej Sjargunov er en russisk forfatter, journalist, redaktør og politisk aktivist.

Sjargunov er utdannet journalist og har arbeidet som korrespondent for blant annet avisene Novaja gazeta og Nezavisimaja gazeta. For sin første kortroman fikk han den russiske debutantprisen i 2001. Siden 2012 har Sjargunov også vært hovedredaktør for internettportalen «Fri Presse», med sin forfatterkollega Zakhar Prilepin som sjefsredaktør. Sjargunov er politisk aktivist av nasjonalistisk orientering og kjent som en skarp Putinkritiker.

Sjargunov tok tidlig avstand fra det han kaller overdreven postmodernistisk eksperimentering i russisk samtidslitteratur. Han skriver realistisk, samfunnsengasjert prosa og problematiserer spesielt de unges hverdag. Sjargunov har en klar patriotisk agenda og viker ikke unna for en eksplisitt didaktisk stil i bøkene sine. Han har stor tro på litteraturens oppdragende effekt og forfatterens sentrale rolle også i det moderne samfunnet. Selv har han åpent gått ut med sin drøm om å bli president og mener en forfatter er den ideelle kandidat til å bli statsoverhode, fordi forfatteren rår over «beskrivelsens makt».

Sjargunovs mest kjente verker er den selvbiografiske Bok uten fotografier (Kniga bez fotografij, 2011) og romanen 1993 (2013). 1993 er en familiekrønike med utgangspunkt i det turbulente året 1993 og Jeltsin-æraen i Moskva og Russland speiles i en enkelt families historie og nåtid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg