Sergej Sjargunov er en russisk forfatter, journalist, redaktør og politisk aktivist. Han er utdannet journalist og har arbeidet som korrespondent for blant annet avisene Novaja gazeta og Nezavisimaja gazeta. For sin første kortroman fikk han den russiske debutantprisen i 2001. Siden 2012 har Sjargunov også vært hovedredaktør for internettportalen «Fri Presse», med sin forfatterkollega Zakhar Prilepin som sjefsredaktør. Sjargunov er politisk aktivist og kjent som en skarp Putinkritiker.

Sjargunov tok tidlig avstand fra det han kaller overdreven postmodernistisk eksperimentering i russisk samtidslitteratur. Han skriver realistisk, samfunnsengasjert prosa og problematiserer spesielt de unges hverdag. Sjargunov har en klar patriotisk agenda og viker ikke unna for en eksplisitt didaktisk stil i bøkene sine. Han har stor tro på litteraturens oppdragende effekt og forfatterens sentrale rolle også i det moderne samfunnet. Selv har han åpent gått ut med sin drøm om å bli president og mener en forfatter er den ideelle kandidat til å bli statsoverhode, fordi forfatteren rår over «beskrivelsens makt».

Sjargunovs mest kjente verker er den selvbiografiske Bok uten fotografier (Kniga bez fotografij, 2011) og romanen 1993 (2013). 1993 er en familiekrønike med utgangspunkt i det turbulente året 1993 og Jeltsin-æraen i Moskva og Russland speiles i en enkelt families historie og nåtid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.