Oko

Oko, navn på system av sovjetiske/russiske varslingssatellitter. Under utvikling fra 1970-årene, erklært operativt i 1982. Benyttet i såkalte molnijabaner med høyeste punkt i ca. 40 000 km, laveste i omkring 600 km, ekvatorvinkel 63 grader og omløpstid 12 timer. Ved at det høyeste punktet er lagt over den nordlige halvkulen, vil en satellitt kunne drive varslingstjeneste i viktige sektorer over lange tidsrom, men minst fire er nødvendig for å oppnå kontinuerlig dekning.

Faktaboks

Etymologi
russisk ‘øye’

Oko-satellitter har vært skutt opp med en Kosmos-betegnelse, og den første antas å være Kosmos 775 (8. oktober 1975). Trolig er noe over 90 satellitter bygget. Et operativt system med fem satellitter har ikke vært opprettholdt - antallet gikk ned etter Sovjetunionens sammenbrudd. Tidlig i 2001 var det igjen oppe på fem, for så å bli redusert på nytt etter brann i et kontrollsenter. Rollen kan gradvis ha vært overtatt av Prognoz-serien.

Satellittene er sylinderformet med en diameter på 1,7 m og en høyde på 2,o m. De er utstyrt med et 350 kilograms infrarødt hovedteleskop og flere mindre vidvinkelteleskoper. Oppskytningsvekten har vært ca. 2400 kg.

Oko-satellittene er bygget av NPO Lavochkin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg