Oko, navn på system av sovjetiske/russiske varslingssatellitter. Under utvikling fra 1970-årene, erklært operativt i 1982. Benyttet i såkalte molnijabaner med høyeste punkt i ca. 40 000 km, laveste i omkring 600 km, ekvatorvinkel 63 grader og omløpstid 12 timer. Ved at det høyeste punktet er lagt over den nordlige halvkulen, vil en satellitt kunne drive varslingstjeneste i viktige sektorer over lange tidsrom, men minst fire er nødvendig for å oppnå kontinuerlig dekning.

Oko-satellitter har vært skutt opp med en Kosmos-betegnelse, og den første antas å være Kosmos 775 (8. oktober 1975). Trolig er noe over 90 satellitter bygget. Et operativt system med fem satellitter har ikke vært opprettholdt - antallet gikk ned etter Sovjetunionens sammenbrudd. Tidlig i 2001 var det igjen oppe på fem, for så å bli redusert på nytt etter brann i et kontrollsenter. Rollen kan gradvis ha vært overtatt av Prognoz-serien.

Satellittene er sylinderformet med en diameter på 1,7 m og en høyde på 2,o m. De er utstyrt med et 350 kilograms infrarødt hovedteleskop og flere mindre vidvinkelteleskoper. Oppskytningsvekten har vært ca. 2400 kg.

Oko-satellittene er bygget av NPO Lavochkin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.