Faktaboks

Odysséas Elýtis
gresk Οδυσσέας Ελύτης; pseudonym for Odysséas Alepoudélis, gresk Οδυσσέας Αλεπουδέλης
Uttale
elˈytis
Født
2. november 1911, Iráklio, Kreta, Hellas (den gang den kretiske stat under gresk kontroll)
Død
18. mars 1996, Athen, Hellas
Odysséas Elýtis

Odysséas Elýtis vant Nobelprisen i litteratur i 1979.

Lisens: Public domain

Odysséas Elýtis var en gresk forfatter, som ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 1979.

Elýtis debuterte i 1930-årene. Hans tidligste dikt ble offentliggjort i det litterære tidsskriftet Nea Grammata og er tydelig påvirket av fransk surrealisme. Samlingen Orienteringer (1940) inneholder hans første dikt. Under okkupasjonen av Hellas fra 1941 ble han motstandsbevegelsens dikter.

Etter 15 års taushet utgav han 1959 diktsyklusen Verdig det er (norsk gjendiktning 1983), som er preget av den ortodokse kirkes liturgi i språk, stil og struktur. Syklusen er en visjon av gresk natur, historie og forestillingsverden, en lovsang til livet i all sin rikdom trass i mørke, destruktive krefter. Samlingen er tonesatt av Mikis Theodorakis. Senere diktsamlinger er blant annet Monogram (1973) og Maria Néféli (1978).

Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1979. I juryens begrunnelse står det at han ble tildelt prisen "for sin poesi, som med sanselig styrke og intellektuelt klarsyn skildrer det moderne menneskets kamp for frihet og kreativ utfoldelse, med den greske tradisjonen som bakteppe ".

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg