Faktaboks

Nystad
Finsk: Uusikaupunki

Nystad er en bykommune i Finland, i landskapet Egentliga Finland (finsk: Varsinais-Suomi), ved Bottenviken, 55 kilometer nordvest for Åbo. Kommunen har et landareal på 502 kvadratkilometer, 15 563 innbyggere i 2015 og er enspråklig finsk.

Byen ble grunnlagt av Gustav 2 Adolf i 1617. Den har i århundrer vært en viktig handels- og sjøfartsby. Fredsavtalen etter Den store nordiske krig (1700–1721) ble undertegnet her, den såkalte Freden i Nystad, 1721.

Bybildet preges av gammel trehusbebyggelse i vakkert skjærgårdsmiljø, mens den massive nybyggingen på 1960- og 70-tallet dominerer det gamle mijøet i unødvendig stor grad.

Nystad har en del industri, blant annet blir det produsert modeller for bilmerker som Opel, Porsche og Mercedes-Benz. Den norske elbilen Think City ble også produsert her.

Av arrangementer kan Crusellveckan nevnes, det er en kammermusikkfestival for treblåsere oppkalt etter komponisten Berhard Crusell, som ble født i Nystad i 1775. Festivalen har blii arrangert hvert år siden 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg