Nystad

Artikkelstart

Nystad er en bykommune i Finland, i landskapet Egentliga Finland (finsk: Varsinais-Suomi), ved Bottenviken, 55 kilometer nordvest for Åbo. Kommunen har et landareal på 502 kvadratkilometer, 15 563 innbyggere i 2015 og er enspråklig finsk.

Faktaboks

Også kjent som
Finsk: Uusikaupunki

Byen ble grunnlagt av Gustav 2 Adolf i 1617. Den har i århundrer vært en viktig handels- og sjøfartsby. Fredsavtalen etter Den store nordiske krig (1700–1721) ble undertegnet her, den såkalte Freden i Nystad, 1721.

Bybildet preges av gammel trehusbebyggelse i vakkert skjærgårdsmiljø, mens den massive nybyggingen på 1960- og 70-tallet dominerer det gamle mijøet i unødvendig stor grad.

Nystad har en del industri, blant annet blir det produsert modeller for bilmerker som Opel, Porsche og Mercedes-Benz. Den norske elbilen Think City ble også produsert her.

Av arrangementer kan Crusellveckan nevnes, det er en kammermusikkfestival for treblåsere oppkalt etter komponisten Berhard Crusell, som ble født i Nystad i 1775. Festivalen har blii arrangert hvert år siden 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg