Egentliga Finland

Det finske landskapet Egentliga Finland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Egentliga Finland er et landskap i det sørvestre hjørnet av Finland og der den største byen er Åbo. Egentliga Finland har 475 543 innbyggere i 2015 og et landareal på 10 663 km2. I den sørlige delen er innbyggerne hovedsakelig svensktalende, mens i innlandet og i skjærgården nordover er de finsktalende.

Faktaboks

Etymologi
‘Opprinnelige Finland’
Også kjent som

Finsk: Varsinais-Suomi

Andre byer i landskapet er Letala, Loimaa, Nådendal, Nystad, Pargas, Pemar, Reso, Salo, Somero og S:t Karins.

Navnet «Egentliga Finland» har sammenheng med at Finland i tidlig middelalder ble ansett å være det området som senere skulle tilsvare Åbo slottslen. Olav den helliges skald Sigvat Tordarson kalte innbyggerne i sør for «finner» til forskjell fra den samiske urbefolkningen. I den senere middelalderen ble Finland brukt om en stadig større del av landet, hvilket skyldtes at biskopsetet var lokalisert i det «opprinnelige» Finland.

Hit kom svenskekongen Erik Jedvardsson den hellige sammen med den engelskfødte Henrik på slutten av 1150-tallet i hensikt å kristne den hedenske befolkningen. Her grunna kongen Åbo og innsatte Henrik som biskop. Det var også her biskop Henrik i følge sagnet skal ha blitt drept. Han ble kanonisert og regnes som Finlands apostel og skytshelgen. 19. januar er tilegnet Sankt Henrik.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg