Egentliga Finland er et landskap i det sørvestre hjørnet av Finland og der den største byen er Åbo. Egentliga Finland har 475 543 innbyggere i 2015 og et landareal på 10 663 km2. I den sørlige delen er innbyggerne hovedsakelig svensktalende, mens i innlandet og i skjærgården nordover er de finsktalende.

Andre byer i landskapet er Letala, Loimaa, Nådendal, Nystad, Pargas, Pemar, Reso, Salo, Somero og S:t Karins.

Navnet «Egentliga Finland» har sammenheng med at Finland i tidlig middelalder ble ansett å være det området som senere skulle tilsvare Åbo slottslen. Olav den helliges skald Sigvat Tordarson kalte innbyggerne i sør for «finner» til forskjell fra den samiske urbefolkningen. I den senere middelalderen ble Finland brukt om en stadig større del av landet, hvilket skyldtes at biskopsetet var lokalisert  i det «opprinnelige» Finland.

Hit kom svenskekongen Erik Jedvardsson den hellige sammen med den engelskfødte Henrik på slutten av 1150-tallet i hensikt å kristne den hedenske befolkningen. Her grunna kongen Åbo og innsatte Henrik som biskop. Det var også her biskop Henrik i følge sagnet skal ha blitt drept. Han ble kanonisert og regnes som Finlands apostel og skytshelgen. 19. januar er tilegnet Sankt Henrik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.