El-bilen Think City, som ble lansert i 2007
El-bilen Think City, som ble lansert i 2007
Av /NTB.

Think er et tidligere norsk bilmerke som ble produsert mellom 1999 og 2011.

Think City var en toseters elektrisk bybil med forhjulsdrift og karrosseri av termoplast. Den var utstyrt med en elektrisk motor med en ytelse på 28 kilowatt. Den hadde en toppfart på 90 km/t og en beregnet rekkevidde på opptil 85 kilometer med fulladet batteri. Think City var serieprodusert fra 1999 hos Think Nordic i Aurskog-Høland som en fortsettelse av virksomheten til selskapet Pivco, som hadde produsert el-bilen City Bee fra 1990.

Historie

I 1999 overtok Ford Motor Company 51 prosent av aksjene i Pivco, som da fikk navnet Think Nordic AS. Selskapet var heleid av Ford fra 2000. Produksjonen av Think City startet høsten 1999, og maksimal produksjonskapasitet var beregnet til 5000 biler årlig.

Etter at Ford overtok ble det investert en milliard kroner i utvikling, maskiner, fabrikk og markedsføring, men bare noe over 1000 biler ble solgt. Ford besluttet i august 2002 at selskapet ville gi opp elbilsatsningen og selge Think-fabrikken. Noe av bakgrunnen var blant annet at California innførte mindre strenge utslippsregler for biler. I 2003 ble bedriften kjøpt av det sveitsiske elbil-selskapet Kamcorp Microelectronics, som en tid fremover arbeidet med å lage en elektrisk mikrobybuss.

I 2006 ble virksomheten slått konkurs. Boet ble kjøpt av en gruppe norske investorer og ansatte. Produksjon av en ny modell kom i gang i 2007. En internasjonal lansering av denne ble en betinget suksess. Økonomiske problemer fortsatte gjennom 2008 og 2009.

I 2009 flyttet produksjonen til Valmet Automotives fabrikk i Nystad i Finland, mens hovedkontor og utviklingsavdeling ble beholdt i Aurskog. Produksjon opphørte i mars 2011, og virksomheten ble begjært konkurs for tredje gang juni samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg