Startbatteri
Hareide Design. Startloop. Produsert av Startloop AS. Tildelt Merket for god design i 2002.

Hareide Design er et produktdesignfirma som ble etablert i år 2000 av industridesigner Einar Hareide. Firmaet har i samarbeid med flere nasjonale og internasjonale produsenter utviklet sterke merkevareprodukter som har skrevet seg inn i norsk designhistorie.

Ledende designkontor

Hareide Design har markert seg som et ledende designkontor med internasjonal profilering. Innovative tekniske løsninger sammen med særegent designuttrykk har blitt bedriftens varemerke. De har mottatt mange nasjonale og internasjonale utmerkelser.

Designprosesser

Funksjonalitet og brukervennlighet styrer designprosessen ved Hareide Design. Flere av arbeidene til firmaet har gjennomgått en lang produktutviklingsfase – opptil to til tre år for de mer krevende oppgavene. Samtidig fokuserer de på å ivareta og forsterke kundebedriftens profil. I tillegg til produktdesign utarbeider Hareide Design konsept- og designstrategier for bedrifter.

Einar Hareide

Einar Hareide (født 1959) har designutdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg og Center for Creative Studies i Detroit, USA. 1985 begynte han å arbeide for den svenske bilprodusenten Saab, og i 1989-91 for Mercedes-Benz. I 1991-95 var Hareide sjefdesigner for eksteriøret hos Saab, og fra 1995-99 var han designsjef og ansvarlig for all designvirksomhet. Årene som designer for Saab ga Hareide stor kunnskap om romfølelse, teknologi, materialitet og funksjonalitet.

Etablering av Hareide Designmill

Operatørstasjon
Hareide Design. Operatørstasjon for skip. Modell K-Master. Produsert av Kongsberg Maritime AS. Tildelt Merket for god design i 2010.

I år 2000 etablerte Einar Hareide designbedriften Hareide Designmill, det nåværende Hareide Design. Et par av firmaets tidligste arbeider var utformingen av flaske og grafisk profil til akevitten Morsa Aquavit 1833 (2001), og en serie kniver – Earth, Wind og Fire (2004) for Helle. Karabinkniven Fire som fikk Merket for god design i 2004, er en moderne utformet kniv i stål og bjerk der skaft og blad går i ett i en fin og avbalansert bueform. For keramikkprodusenten Lannem formga Hareide Design det hånddreide kruset Ur (2002), som har sine røtter i 1950-tallets scandinavian design.

Museum of Modern Art

Hareide Design ble invitert til å stille ut på designutstillingen SAFE på Museum of Modern Art (MoMA) i New York i 2005. Her viste bedriften to produkter – Startloop og AutoSock. Startloop (2002) brukes til å starte opp biler med flatt batteri. Den er utført i ABS-plast og har et internasjonalt orientert formspråk som signaliserer produktets egenart. AutoSock er en erstatning for tradisjonelle snøkjeder for biler utviklet i syntetisk fibermateriale. Denne ble utformet for oppfinner Bård Løtveit. Både Startloop og AutoSock inngår nå i MoMAs permanente designsamlinger.

Ovner

Pendellampe

Hareide Design. Pendellamper. Modell: A65-P. Produsert av Glamox. 2012.

Pendellampe
Av .

Typisk for Hareide Design er funksjonelle arbeider med en sterk visuell profil. Et godt eksempel er vedovnen F 373 for Jøtul (2007). Forbrenningskammeret med glass på tre sider er plassert på en søyle og fungerer som en skulptur i rommet. Ovnen har røykuttak på bakside og i topp, og ved å plassere røykrøret i topp er ovnen dreibar i 360 grader. F 373 ble i 2007 tildelt den prestisjefylte internasjonale designprisen ”red dot award – best of the best”. I tillegg til 370-serien har Hareide Design tegnet F 160-serien, F 270-serien og F 470-serien for den samme produsenten.

Panelovner og belysning

For den norske varmeprodusenten Adax formga Hareide Design NEO (2007), en serie elektriske panelovner i tynn, elegant utførelse. Ovnene som fås i flere farger er med sitt minimale formspråk identitetsskapende for ethvert rom. Kjennetegnende for ovnen er også den brukervennlige temperaturreguleringen som er lett å betjene for svaksynte. NEO blir også produsert av Glamox under navnet H30, men da med andre farger på panelsidene. Hareide Design har i tillegg tegnet armaturer for Glamox.

Hareide Design har i tillegg utformet lamper. Den organisk formede pendellampen A60-P (2012) i syntetisk materiale og stål er å få i tre størrelser og former. I tillegg kan den fås i en rekke fargekombinasjoner. Som panelovnen NEO er pendellampen C75-P i aluminium et produkt der alle unødvendige detaljer er utelatt. Lampen ble i 2013 tildelt Merket for god design. Det svevende konseptet fra C75-P er også en gjenkjennende faktor i pendellampen Illusion (2010) designet for Northern.

Transport

Lastebil
Hareide Design og Volvo designteam. Lastebil. Modell FMX. Produsert av Volvo. 2010.
Lastebil
Av .

Som en naturlig forlengelse av Einar Hareides arbeid som bildesigner har firmaet i en årrekke gitt form for transportmiddelindustrien. I 2003 begynte Hareide Design arbeid med snøskuteren SnoWolverine, som signaliserer maskulinitet, fart og kraft.

Siden 2007 har firmaet samarbeidet med bilprodusenten Volvo om å utvikle en rekke produkter, både for eksteriør og interiør, for eksempel til personbilen Volvo V60 Plug-In Hybrid i 2011. Sammen med den kanadiske togprodusenten Bombardier utformet Hareide Design i 2011 nye bistrovogner til ekspresstoget SJ 3000 for svenske Statens Järnvägar (SJ).

Krabat Sheriff og Rodeo

Barnerullsstol
Hareide Design. Barnerullestol. Modell: Krabat Sheriff. Produsert av Krabat. Tildelt iF product design award i 2010.
Barnerullsstol
Av .

I tett samarbeid med bedriften Krabat har Hareide Design utviklet rullestolen Krabat Sheriff (2009). Den er en annerledes innendørs rullestol som er tilrettelagt for bevegelsesfrihet og aktivitet for barn med funksjonshindringer. På tross av sin letthet er Krabat Sheriff stabil og med veltesikring. Det sadelformede setet er mulig å justere mens barnet fortsatt sitter i stolen, og den er utformet for en mest mulig ergonomisk sittestilling. En av hensiktene med Krabat Sheriff var å lage en rullestol som ikke er stigmatiserende, men tøff, og som brukeren føler stolthet over å bruke. Rullestolen ble tildelt Merket for god design (2010) og gullmedalje i iF product design award (2010).

Til den sirkelformede stolen Rodeo tok Hareide Design utgangspunkt i fysioterapeuten Frode Skrettings undersøkelse av skoleelever som fikk styrket ryggmuskulaturen og balansen ved å sitte på terapiballer. Rodeo som er i spesialbehandlet kryssfiner, ble tildelt Merket for god design i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg