Norges lover og dommerhammer
Lovboka Norges lover.
Norges lover og dommerhammer

Norges lover er alle lovene som gjelder i Norge.

Norge har mer enn 700 gjeldende lover. Grunnloven er den øverste loven, og har regler om blant annet hvordan staten Norge skal styres og om Kongen, regjeringen, Stortinget og Høyesterett. De aller fleste lovene er fra etter vedtakelsen av Grunnloven i 1814, og er dermed vedtatt på den måten som er bestemt i Grunnloven. Noen veldig få lover eller deler av lover fra før 1814 gjelder fremdeles. Eldst er noen bestemmelser i Christian 5s Norske Lov fra 1687, blant annet om at avtaler skal holdes.

Selv om lovforslag gjerne kommer fra regjeringen, er det Stortinget som vedtar hvilke lover som skal gjelde, og slik er det også med lovendringer og opphevelse av lover. Grunnloven §§ 76 til 79 inneholder regler om hvordan Stortinget skal gå fram ved lovvedtak.

Norges lover er publisert på Lovdata.no og i boka Norges lover.

Norges lover på internett

Nettstedet Lovdata inneholder alle Norges formelle lover som ikke er opphevet. Der finner man også noen lover som er opphevet, samt lover som er vedtatt og ikke trådt i kraft, samt Grunnloven og enkelte lover fra før 1814 som fortsatt gjelder. Internasjonale avtaler som er gitt lovs kraft i Norge, er med. Noen lover er utelatt fordi det antas at de har mistet sin praktiske betydning. I tillegg inneholder Lovdata en rekke andre juridiske dokumenter, som forskrifter, dommer og lovforarbeider. Lovene på Lovdata er gratis tilgjengelig for alle, men man trenger abonnement for å få tilgang til de andre dokumentene.

Norges lover som bok

Boka Norges lover inneholder gjeldende formelle lover og noen opphevede lover. Tidligere ble boka vanligvis utgitt annethvert år, gjerne med supplementsbind i mellomårene. Fra 2007 til 2018 ble boka oppdatert og utgitt hvert år, men salgstallene var dalende fordi alle lover ble tilgjengelige i elektronisk form på Lovdata. Salgstallene sank også etter at de juridiske fakultetene i Norge gikk over til heldigital eksamen. I 2019 besluttet lovsamlingsfondet å slutte å utgi samlingen i bokform. Samme år besluttet imidlertid Stortingets presidentskap at Stortinget skulle overta som utgiver av boka og ta ansvar for finansieringen. Norges lover er dermed fortsatt en fysisk bok, og den første utgaven med Stortinget som utgiver kom i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Jon Gisle

Takk for tipset! Mvh Jon Gisle

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg