Nor-Data

Artikkelstart

A/S Nor-Data i Trondheim var en av de første private norske bedrifter som drev kommersielt salg av datakraft.

Faktaboks

Også kjent som

A/S Nor-Data, A/S Midt-Norsk Data, A/S NorData, NorData-VestData A/S, A/S Novit, Telenor Novit og EVRY. 

Historikk

A/S Nor-Data ble etablert 26. september 1966 for å administrere eksterne oppdrag ved Regnesenteret NTH. I starten benyttet firmaet seg av stormaskinene ved Norges tekniske høgskole og SINTEF. Etter hvert bygde de opp sin egen datasentral.

I 1960- og 1970-årene var det for dyrt for de fleste bedrifter å investere i eget datautstyr. Nor-Datas forretningsidé var å bygge ut «EDB-tanken» i Trøndelag med de mellomstore bedriftene som målgruppe. Firmaer som ønsket å prøve ut administrativ databehandling på datamaskin, kunne vinne erfaringer med dette hos Nor-Data, før de eventuelt skaffet eget utstyr. Dette gjaldt i første rekke oppgaver som fakturering, bokholderi, regnskap, lagerstyring og innkjøpskontroll.

Oppsetting av timeplaner for norske skoler ved hjelp av Harald Michalsens timeplansystem – et av de første FoU-prosjektene fra Regnesenteret NTH – var i mange år et viktig prosjekt ved Nor-Data. Firmaet la etter hvert timeplaner for skoler i Sverige, Danmark, Frankrike, Holland, Belgia, Tyskland og Storbritannia.

Nor-Datas første leder var den kjente forretningsmannen og fjellklatreren Ralph Høibakk. Høibakk ledet bedriften til han gikk over til Tandberg Data i 1978.

Gjennom 1980- og 1990-årene var Nor-Data gjennom mange omorganiseringer og oppkjøp, og har vært kjent under flere navn, inkludert Midt-Norsk Data, NorData/VestData og Novit. I dag er restene etter Nor-Data en del av IT-selskapet EVRY.

Litteratur

  • Nordal, Ola: Verktøy og vitenskap: Datahistorien ved NTNU, Tapir, 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg