A/S Nor-Data i Trondheim var en av de første private norske bedrifter som drev kommersielt salg av datakraft. 

A/S Nor-Data ble etablert 26. september 1966 for å administrere eksterne oppdrag ved Regnesenteret NTH. I starten benyttet firmaet seg av stormaskinene ved Norges tekniske høgskole og SINTEF. Etter hvert bygde de opp sin egen datasentral

I 1960- og 1970-årene var det for dyrt for de fleste bedrifter å investere i eget datautstyr. Nor-Datas forretningsidé var å bygge ut «EDB-tanken» i Trøndelag med de mellomstore bedriftene som målgruppe. Firmaer som ønsket å prøve ut administrativ databehandling på datamaskin, kunne vinne erfaringer med dette hos Nor-Data, før de eventuelt skaffet eget utstyr. Dette gjaldt i første rekke oppgaver som fakturering, bokholderi, regnskap, lagerstyring og innkjøpskontroll.

Oppsetting av timeplaner for norske skoler ved hjelp av Harald Michalsens timeplansystem – et av de første FoU-prosjektene fra Regnesenteret NTH – var i mange år et viktig prosjekt ved Nor-Data. Firmaet la etter hvert timeplaner for skoler i Sverige, Danmark, Frankrike, Holland, Belgia, Tyskland og Storbritannia.

Nor-Datas første leder var den kjente forretningsmannen og fjellklatreren Ralph Høibakk. Høibakk ledet bedriften til han gikk over til Tandberg Data i 1978. 

Gjennom 1980- og 1990-årene var Nor-Data gjennom mange omorganiseringer og oppkjøp, og har vært kjent under flere navn, inkludert Midt-Norsk Data, NorData/VestData og Novit. I dag er restene etter Nor-Data en del av IT-selskapet EVRY

  • Nordal, Ola: Verktøy og vitenskap: Datahistorien ved NTNU, Tapir, 2010. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.