Njål Sparbo, norsk sanger (bassbaryton). Sparbo debuterte i Oslo 1991 og har gjort en betydelig innsats som romansesanger. Han har urfremført flere norske verker, blant annet tittelrollen i Kjell Habbestads kammeropera Hans Egedes natt ved Festspillene i Nord-Norge 1995. 1987–95 var han medlem av vokalkvartetten Quattro Stagioni. Sparbo har sunget en rekke roller ved Den Norske Opera.

Sparbo forsvarte doktorgraden i 2014 ved Statens Operahøgskole med det kunstneriske forskningsprosjektet: Å synge på scenen - med en psykofysisk tilnærming.

Som førsteamanuensis har han undervist i psykofysisk scenisk tilstedeværelse på Operaskolen og på Balletthøgskolen, og han er også med i forskningsgruppen "Den reflekterende musiker" på Norges Musikkhøgskole.

Sparbo har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan og USA. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har 30 plateinnspillinger bak seg. Sparbo er også virksom som sangpedagog.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.