Njål Sparbo, norsk sanger (bassbaryton). Sparbo debuterte i Oslo 1991 og har gjort en betydelig innsats som romansesanger. Han har urfremført flere norske verker, blant annet tittelrollen i Kjell Habbestads kammeropera Hans Egedes natt ved Festspillene i Nord-Norge 1995. 1987–95 var han medlem av vokalkvartetten Quattro Stagioni. Sparbo har sunget en rekke roller ved Den Norske Opera.

Sparbo forsvarte doktorgraden i 2014 ved Statens Operahøgskole med det kunstneriske forskningsprosjektet: Å synge på scenen - med en psykofysisk tilnærming.

Som førsteamanuensis har han undervist i psykofysisk scenisk tilstedeværelse på Operaskolen og på Balletthøgskolen, og han er også med i forskningsgruppen "Den reflekterende musiker" på Norges Musikkhøgskole.

Sparbo har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan og USA. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har 30 plateinnspillinger bak seg. Sparbo er også virksom som sangpedagog.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.