Njål Sparbo

Faktaboks

Njål Sparbo
Njål Are Øystein Sparbo
Født
13. mai 1964, Göteborg
Njål Sparbo har en aktiv karriere som opera- og konsertsanger.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Njål Sparbo er en norsk sanger (bassbaryton). Sparbo debuterte i Oslo 1991 og har gjort en betydelig innsats som romansesanger. Han har urfremført flere norske verker, blant annet tittelrollen i Kjell Habbestads kammeropera Hans Egedes natt ved Festspillene i Nord-Norge 1995. 1987–95 var han medlem av vokalkvartetten Quattro Stagioni. Sparbo har sunget en rekke roller ved Den Norske Opera.

Sparbo disputerte i 2014 ved Kunsthøgskolen i Oslo, Avdeling Operahøgskolen med det kunstneriske forskningsprosjektet: Å synge på scenen – med en psykofysisk tilnærming.

Han har undervist i psykofysisk scenisk tilstedeværelse på Operaskolen og på Balletthøgskolen, og han er også med i forskningsgruppen "Den reflekterende musiker" på Norges musikkhøgskole.

Sparbo har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan og USA. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har 30 plateinnspillinger bak seg. Sparbo er også virksom som sangpedagog.

Utmerkelser

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg