Njål Sparbo

Faktaboks

Njål Sparbo
Njål Are Øystein Sparbo
Født
13. mai 1964, Göteborg
Njål Sparbo har en aktiv karriere som opera- og konsertsanger.
Av .

Artikkelstart

Njål Sparbo er en norsk sanger (bassbaryton). Sparbo debuterte i i Universitetets aula i Oslo i 1991 og har gjort en betydelig innsats som romansesanger. Hans spesielle interesse for samtidsmusikk har ført til en rekke bestillingsverk, urfremføringer, sceniske oppsetninger og plateinnspillinger.

Som forsker har han hatt Statens arbeidsstipend i periodene 1997–1999 og 2005–2008 for å arbeide med norsk, tysk og russisk sangtradisjon. Fra 2009 til 2014 arbeidet han med tverrfaglige problemstillinger i grenselandet mellom moderne sang- og scenekunst og norsk psykomotorisk kroppsterapeutisk tradisjon, og han disputerte i 2014 ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Operahøgskolen med det kunstneriske forskningsprosjektet: Å synge på scenen – med en psykofysisk tilnærming. Senere har han medvirket i forskningsgruppene The Reflecive Musician på Norges musikkhøgskole og (Un-)settling Sites and Styles på Griegakademiet ved Universitetet i Bergen.

Sparbo har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan og USA. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har 35 plateinnspillinger bak seg.

Sparbo er også virksom som pedagog, underviser scenekunstnere i sang og psykofysisk tilstedeværelse og har holdt foredrag, mesterklasser og seminarer i Norge, Nederland og USA.

Priser og stipendier

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg