Faktaboks

Hans Henrik Hvoslef
Født
22. oktober 1831, Drammen
Død
18. oktober 1911, Kristiania (nå Oslo)
Hans Henrik Hvoslef
Av /Norsk Farmasihistorisk museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Hans Henrik Hvoslef var født og ble utdannet som farmasøyt i Drammen med apotekereksamen i 1852 og artium året etter. Han studerte i Göttingen hos Friedrich Wöhler 1855-1856 og tok en doktorgrad der med tittel: Beiträge zur Kenntiss der Phosphormetalle. (Bidrag til kjennskap om metallfosfider.) Det er den første doktorgrad i kjemi oppnådd av en nordmann. Han hadde følge til Göttingen av sin skolekamerat, den senere apoteker Morten Stillesen (1833-1914).

Vel hjemme arbeidet han i apoteket til Harald Conrad Thaulow (Løveapoteket) i 1,5 år. Som nevnt i artikkelen om Peter Waage var han med å stifte en studentforening i 1858. Han deltok også samme år i stiftelsen av Den farmaceutiske forening sammen med Frantz Peckel Møller, og senere Apotekerforeningen.

Etter tiden i Løveapoteket arbeidet Hvoslef ved universitetet hos Adolph Strecker. Da Strecker forlot universitetet, bestyrte Hvoslef laboratoriet til Peter Waage ble ansatt som Streckers etterfølger. Hvoslef ble ansatt som førsteamanuensis høsten 1861, og han og Waage foreleste avvekslende uorganisk/organisk kjemi og avholdt andreeksamen/medisinsk eksamen til 1867. Han underviste også ved Krigsskolen.

I 1867 fikk han bevilgning å opprette og drive hovedstadens 7. apotek – Nordstjernen. Det drev han til sin død.

Hvoslef publiserte flere vitenskapelig artikler, bl.a. Om Santoninets chemiske constitution i Christiania Videnskapsselskab i 1864. 10 år etter publiserte Stanislao Cannizzaro en artikkel om samme emne. Cannizzaro var en velkjent, italiensk kjemiker den gang, professor i Roma, og da han ble gjort oppmerksom på at santonin forlengst var oppdaget av en nordmann, svarte han ifølge Thorstein Hallager Hiortdahl at "kollegiale og videnskabelige hensyn burde avholde kjemikerne fra å bortgjemme sine undersøkelser i skrifter, som så godt som ingen av kjemikerne fikk se, og hvis sprog heller ikke nogen av dem forstod".

Hiortdahl skrev om ham i NBL1: "Hvoslef var en grundig utdannet, kunnskapsrik kjemiker, og av hans personlige egenskaper er å fremheve den beskjedenhet som preget hans hele optreden og gjorde ham avholdt og aktet av alle."

Hvoslef var gift med Catharina Tank Riddervold (1844-1927), datter av Hans Riddervold, og de fikk 9 barn. Catharina var søster av Peter Waages første kone. Så Waage, Cato Maximilian Guldberg og Hvoslef var svogere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg