Niobe

Niobe er en halvt guddommelig kvinneskikkelse i greske sagn. Da hun våget å sammenligne seg med Leto, som bare hadde to barn, Apollon og Artemis, straffet disse henne ved å drepe alle hennes barn med pileskudd. Maleri fra 1772.

Av .
Da Niobe, stolt over sitt rike barnekull, våget å sammenligne seg med Leto, som bare hadde to barn, Apollon og Artemis, straffet disse henne ved å drepe alle hennes barn med pileskudd. Olje på lerret fra 1591, Statens Museum for Kunst.

Artikkelstart

Niobe er en halvt guddommelig kvinneskikkelse i greske sagn. Hun er datter av Tantalos og gift med Thebens konge Amfion.

Faktaboks

Uttale
nˈiobe

Da hun, stolt over sitt rike barnekull, våget å sammenligne seg med Leto, som bare hadde to barn, Apollon og Artemis, straffet disse henne ved å drepe alle hennes barn med pileskudd. Selv dro Niobe til sitt hjemland i Lilleasia, hvor hun av Zevs ble forvandlet til et steinbilde som alltid gråter. Det bilde som sagnets siste del knytter seg til, eksisterer ennå ved fjellet Sipylos ved Magnesia, men fremstiller snarere Kybele.

Niobe er et ofte brukt motiv i diktning og bildende kunst. En rekke figurer av Niobe og hennes barn, visstnok kopi av en berømt gruppe av Skopas (eller Praxiteles), finnes nå i Firenze.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg