Hermes, Apollo, Artemis og Leto
En gresk krater (bolle for miksing av vin og vann) fra en gresk koloni i Lucania, sør i Italia, ca. 415–400 fvt. Avbildningen viser en rekke greske guder. Fra venstre til høyre er det Hermes, Apollon, Artemis og Leto.
Av /J. Paul Getty Museum.
Leto med nyfødte Apollo og Artemis
En statue fra 1874 som avbilder gudinnen Leto med hennes to nyfødte barn, Apollo og Artemis. Statuen er et eksempel på nyklassisismen, en bevegelse innen kunsten på 1800-tallet som forsøkte å bevisst imitere stiler og motiver fra den greske og romerske antikken.
Av /Met Museum.

Leto er en gresk sagnfigur og gudinne. Hun er datter av titanen Koios og Zevs' elskede. Leto ble forfulgt av den sjalu Hera, Zevs' ektefelle, og fant et tilfluktssted på Delos, hvor hun fødte Apollon og Artemis.

Faktaboks

Uttale
lˈeto
Etymologi
latin Latona

Da Niobe, som hadde seks sønner og seks døtre, hoverte over Leto, som bare hadde to barn, hevnet Apollon og Artemis sin mor ved å drepe alle tolv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg