Pravda

Pravdas forside, med bilde av Stalin, 23. juni 1941.

Artikkelstart

Pravda, russisk dagsavis i Moskva, grunnlagt i 1912 i St. Petersburg som organ for en radikal revisjonisme. Pravda fikk stor betydning for arbeiderbevegelsens utvikling i Russland, og den ble gjentatte ganger sensurert eller forbudt.

Faktaboks

Uttale
prˈavda
Etymologi
russisk ‘sannhet’
Også kjent som

Правда

Etter marsrevolusjonen i 1917 ble Pravda bolsjevikenes hovedorgan og fikk etter hvert mange av de ledende kommunistlederne, blant andre Lenin, som bidragsytere. Avisen flyttet i 1918 til Moskva. Pravda var organ for Sovjetunionens kommunistpartis sentralkomité i tiden 1918–1991 og inneholdt mer rent politisk stoff enn noen annen sovjetisk avis. De redaksjonelle artiklene, eller presentasjonen av politiske nyheter, varslet ofte endringer i Sovjetunionens politiske kurs. Oversatte utgaver av Pravda ble i 1980-årene utgitt i flere vestlige land, blant annet i Norge.

Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 ble avisen uavhengig, og opplaget, som ved midten av 1980-årene var cirka 10 millioner, gikk raskt nedover. Etter 1992 ble Pravda i perioder stoppet på grunn av økonomiske problemer. Opplag i 2013: cirka 100 300.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg