Nera ASA, Bergen, norsk telekommunikasjonsselskap blant annet innen utvikling og produksjon av trådløst utstyr for mikrobølgeradio-, satellitt- og bredbåndskommunikasjon (telefoner, antenner med mer). Selskapet hadde stor eksport og kontorer i over 25 land.

Nera, Norsk Elektronikk og Radio AS, ble etablert i Oslo 1947 som en videreføring av Norsk Telefunken Radioaksjeselskap, som var dannet i 1919 som Det norske Radioselskap og først og fremst arbeidet med maritimt kommunikasjonsutstyr (skipsradioer og lignende). Nera fikk i 1951 også et datterselskap i Bergen og produserte blant annet radiolinkutstyr til Forsvaret, NRK og handelsflåten. I 1970-årene begynte selskapet dessuten å utvikle utstyr for satellittkommunikasjon.

Nera ble i 1977 overtatt av konkurrenten Elektrisk Bureau, fra 1988 eid av ABB. I 1995 ble Nera utskilt fra ABB og børsnotert på Oslo Børs året etter, som et selvstendig selskap. Nera fusjonerte med Eltek i 2006, som solgte Nera Satcom til hovedkonkurrenten Thrane & Thrane i 2006, Nera Networks og Nera Telecommunications til selskaper fra Israel og Singapore i 2011 og 2012.

Nera Networks opprettholder et kontor i Bergen med fem ansatte og en omsetning på 17 millioner euro (2017), mens hovedkontoret ligger i Singapore.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. mai 2015 skrev Fred. Woxen

Det må da være nyere tall for oms. og ansatte enn 2004?
Jeg mener å huske at NERA var store på flyplasskomm., det som het ILS- InstrumentLandingssystemer.
NERA drev også med pressing av vinylsingler i 1950-60-årene. Jeg tror det var mest for RCA, som bl.a. Elvis og en hel del country-relaterte artister var på. Har du noen detaljert info om hvor denne aktiviteten lå?
For verifikasjon, se http://www.45-sleeves.com/
Gå på NO-labels og RCA, klikk evt. på bilder, så fremgår NERAs navn.
De hadde også sitt eget plateselskap , Aksent, med stort sett Drammens-baserte artister. Rote-siten Rockipedia hadde artikkel om det, med noen bilder av covere, men der gis ikke treff på det lenger, se https://www.rockipedia.no/sokeresultater/?type=label&q=Aksent

26. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspill og spørsmål, og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Jeg finner en kilde på at det var omlag 200 ansatte i Bergen da selskapet ble solgt i 2011, men har ikke noe informasjon om dette utover det dessverre. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.