Nera ASA

Artikkelstart

Nera ASA, Bergen, norsk telekommunikasjonsselskap blant annet innen utvikling og produksjon av trådløst utstyr for mikrobølgeradio-, satellitt- og bredbåndskommunikasjon (telefoner, antenner med mer). Selskapet hadde stor eksport og kontorer i over 25 land.

Nera, Norsk Elektronikk og Radio AS, ble etablert i Oslo 1947 som en videreføring av Norsk Telefunken Radioaksjeselskap, som var dannet i 1919 som Det norske Radioselskap og først og fremst arbeidet med maritimt kommunikasjonsutstyr (skipsradioer og lignende). Nera fikk i 1951 også et datterselskap i Bergen og produserte blant annet radiolinkutstyr til Forsvaret, NRK og handelsflåten. I 1970-årene begynte selskapet dessuten å utvikle utstyr for satellittkommunikasjon.

Nera ble i 1977 overtatt av konkurrenten Elektrisk Bureau, fra 1988 eid av ABB. I 1995 ble Nera utskilt fra ABB og børsnotert på Oslo Børs året etter, som et selvstendig selskap. Nera fusjonerte med Eltek i 2006, som solgte Nera Satcom til hovedkonkurrenten Thrane & Thrane i 2006, Nera Networks og Nera Telecommunications til selskaper fra Israel og Singapore i 2011 og 2012.

Nera Networks opprettholder et kontor i Bergen med fem ansatte og en omsetning på 17 millioner euro (2017), mens hovedkontoret ligger i Singapore.

Kommentarer (2)

skrev Frederick Woxen

Det må da være nyere tall for oms. og ansatte enn 2004? Jeg mener å huske at NERA var store på flyplasskomm., det som het ILS- InstrumentLandingssystemer. NERA drev også med pressing av vinylsingler i 1950-60-årene. Jeg tror det var mest for RCA, som bl.a. Elvis og en hel del country-relaterte artister var på. Har du noen detaljert info om hvor denne aktiviteten lå? For verifikasjon, se http://www.45-sleeves.com/ Gå på NO-labels og RCA, klikk evt. på bilder, så fremgår NERAs navn. De hadde også sitt eget plateselskap , Aksent, med stort sett Drammens-baserte artister. Rote-siten Rockipedia hadde artikkel om det, med noen bilder av covere, men der gis ikke treff på det lenger, se https://www.rockipedia.no/sokeresultater/?type=label&q=Aksent

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspill og spørsmål, og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Jeg finner en kilde på at det var omlag 200 ansatte i Bergen da selskapet ble solgt i 2011, men har ikke noe informasjon om dette utover det dessverre. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg