Faktaboks

Uttale
negerˈi sembˈilan

Negeri Sembilan er en delstat i Malaysia, på vestkysten av Malayahalvøya. Det er en fjellrik delstat med en kort kystlinje. Delstaten har et areal på 6682 kvadratkilometer med 1 129 100 innbyggere (2021). Hovedstad er Seremban.

Delstatens overhode

Negeri Sembilan er et konstitusjonelt monarki. Delstatens overhode som har tittel av Yang Di-Pertuan Besar, blir valgt av et råd av lederne for delstatens fire største distrikter. Vedkommende har sete i byen Seri Menanti, som er lokalisert 25 kilometer øst for Seremban.

Økonomi og næringsliv

Økonomien var opprinnelig basert på jordbruk og utvinning av tinn. Nå er industrien viktigste næringsgren med produksjon av blant annet elektriske, elektroniske og farmasøytiske produkter, sement, kjemikalier og møbler. I havnebyen Port Jackson er det to oljeraffinerier. Sammen med Seremban er Port Jackson delstatens viktigste turistsenter.

Historikk

Området ble bosatt i det 15. århundre av minangkabauer fra den vestlige delen av den indonesiske øya Sumatra. Delstaten var opprinnelig en føderasjon av ni sultanater. Storbritannia tok kontroll over området i perioden fra 1873 til 1995. Negeri Sembilan ble en del av Malayaføderasjonen i 1948 og av Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg