National Museum of the American Indian er et museum i USA med mål å omfatte alle urfolkskulturer i Amerika, men med hovedvekt på urfolk i Nord-Amerika.

National Museum of the American Indian (NMAI) åpnet 21. september 2004. NMAI ligger i The Mall, hvis nabo er kongressen og høyesterett på Capitol Hill i Washington D.C. i USA. Det er også et assosiert National Museum of the American Indian i New York City og et «Cultural Resources Center» i Suitland i Maryland. Sistnevnte har som oppgave å oppbevare samlinger, konservering og forskning.

Det er urfolk i USA som står bak etableringen, finansieringen og det faglige innholdet til museet. NMAI er tilrettelagt for et allment publikum gjennom audiovisuelle og interaktive media (film, video, fotografier og «hands-on demonstrations»). En «Windows on Collections» inneholder mer enn 3500 objekter. Det er demonstrasjoner av båtbygging, offentlig seremonier, andre typer «performance», sang, dans, fortellinger, «workshops» og så videre.

NMAI’s uttrykte mål er å bekjempe inngrodde stereotypier ved å spre kunnskap om den amerikanske urbefolkningens historie og tradisjoner, men også om hvordan den har opprettholdt og revitaliserer sine ulike kulturer, språk og religioner i dagens Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • McMaster, Gerald and Clifford E. Trafzer Native Universe: Voices of Indian America., Published by NMAI in association with National Geographic Society. 2004.
  • West, Richard W. The Changing Presentation of the American Indian Museum Cultures. 2005.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg