Narve Bjørgo

Faktaboks

Narve Bjørgo
Født
3. mai 1936, Meland

Artikkelstart

Narve Bjørgo, norsk akademiker og professor i historie. Foruten sitt historiefaglige arbeid har Bjørgo en vært sentral aktør i norsk forsknings- og universitetspolitikk i en 20-årsperiode fra midten av 1980-tallet.

Bjørgo har sin utdannelse fra Universitetet i Bergen, men kom til å bli en av de første professorene ved Universitetet i Tromsø, hvor han var professor i historie fra 1972. I Tromsø spilte han en viktig rolle både med å etablere et historikermiljø, men også for å bygge opp det nye universitetet. Bjørgo var senere (1993–2006) professor i historie ved Universitetet i Bergen.

Som forsker og middelalderhistoriker har Bjørgo særlig konsentrert seg om middelalderens politiske historie. I Tromsø var han som leder av historikerseksjonen og instituttstyrer sentral i å definere historiefagets fokus på nordnorsk historie og minoritetshistorie, i sær samisk historie, under etableringen av det nye historikermiljøet. Bjørgo var også med å starte utgivelsen av den viktige kildeserien Regesta Norvegica, og blant hans øvrige publikasjoner kan særlig nevnes hans bidrag til Norsk utenrikspolitikks historie, hvor han har skrevet om tiden før 1537. Bjørgo har dessuten vært en avholdt og ivrig populærformidler av historiefaget.

I universitets- og forskningspolitisk sammenheng har Bjørgo hatt en rekke sentrale verv. I perioden 1985-1989 var han rektor ved Universitetet i Tromsø. 1989-1993 var han direktør i Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (NAVF), og 2002-2005 var han styreleder ved det nyopprettede Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Han var dessuten 1994-1995 styreleder for Statens balletthøgskole og 1994-1996 for Statens operahøgskole. Innflytelse på universitets- og høgskolesektoren har Bjørgo hatt også gjennom deltagelse i viktig utredningsarbeid, særlig som profilert medlem av Hernes-utvalget (NOU 1988:28 Med viten og vilje) som ble grunnlaget for høgskolereformen i 1994, og som leder av utvalget som i 1990 la frem innstillingen Nybrott og gjenreisning. Ny kunnskapspolitikk for Nord-Norge.

Narve Bjørgo ble i 2008 utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg