Slaget ved Lyngør 1812, der den dansk-norske fregatten Najaden ble ødelagt og senket av det britiske linjeskipet Dictator. Etter et maleri av F. T. Klos, en dansk marineoffiser som selv var med. Orlogsmuseet, København.

/NTB Scanpix ※.

Najaden var en fregatt, bygd i 1811 på Holmen i København for den dansk-norske marine. Den ble senket under slaget i Lyngør i Agder i 1812.

Faktaboks

Uttale
najˈaden

Historie

Najaden ble sjøsatt 26. oktober 1811 og ble beordret til Norge i februar 1812. Najaden lå i Lyngørsundet da den 6. juli 1812 under sin sjef, kaptein Hans Peter Holm, ble fullstendig ødelagt i kamp med det britiske linjeskipet Dictator, som var utstyrt med 68 kanoner. Fungerende sjef på Dictator var kaptein James Steward, som førte linjeskipet inn i sundet og rett mot land, og satte baugen på grunn med bredsiden rettet mot Najaden. Dictator åpnet ild og satte raskt Najadens batterier ut av spill. Najaden var nå forsvarsløs, begynte å kantre og sank en halv time etter Dictator åpnet ild. Najadens tap er oppgitt til 133 døde og dertil 102 sårede av en besetning på 315 mann, Dictators til 44 døde og sårede. Det er minnestøtter i Lyngør og på kirkegården i Risør.

Spesifikasjoner

Najaden var opprinnelig bestykket med 36 kanoner, men førte 42 kanoner etter at den kom til Norge. Skipet beholdt de 26 lange 18-punds kanonene på batteridekket, og fikk kanonene og karronadene på det øverste dekket byttet ut med 16 korte 18-pundskanoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg