Nadine Gordimer, sørafrikansk forfatter; født i Springs, en liten gruveby i nærheten av Johannesburg. Hun debuterte i 1949 med novellesamlingen Face to Face, og allerede her viste hun noe av det som kjennetegnet hennes holdning til samfunnet omkring henne: Man velger hva slags menneske man vil være, men man velger på grunnlag av forutsetninger. Det er en ubrytelig sammenheng mellom frihet til individuelt, eksistensielt valg og sosial og politisk frihet og rettferdighet.

Gordimers forfatterskap kan leses som en fremstilling av det sørafrikanske samfunnets etterkrigshistorie reflektert gjennom et følsomt og intellektuelt temperament. Hennes første roman er en klassisk dannelsesroman. Den skildrer situasjonen i 1948, like etter at boer-nasjonalistene er kommet til makten, gjennom historien til en ung kvinne med bakgrunn i en gruveby. Boken heter karakteristisk nok The Lying Days (1953, Løgnaktighetens dager), og har som tema dannelsen av en hvit opposisjonell sørafrikansk identitet.

Mens debutromanen er skrevet ut fra en følelse av samhørighet med det sørafrikanske samfunnet, er det et motsatt perspektiv som preger A World of Strangers (1958; norsk oversettelse En verden av fremmede, 1959). Bokens hovedperson er en brite som kommer til Sør-Afrika med en ambisjon om ikke å bli involvert i samfunnsforholdene. Han betrakter det rasedelte samfunnet omkring seg som en verden av fremmede. Følelsen av å stå utenfor og ikke ha grep om den verden som historiske begivenheter fører en inn i, preger også A Guest of Honour (1971), der handlingen er lagt til et afrikansk land som nylig er blitt uavhengig.

The Late Bourgeois World (1966; norsk overs. Den senborgerlige verden, 1975), The Conservationist (1975; norsk oversettelse Bevareren, 1976) og Burger's Daughter (1979, norsk oversettelse Burgers datter, s.å.) omhandler alle det umulige ved å holde seg utenfor historiens gang og ikke ta stilling i den striden som pågår. Med sin krystallklare kritikk av apartheid ble flere av Gordimers romaner en tid forbudt i Sør-Afrika.

I July's People (1981; norsk oversettelse Julis folk, 1982) finnes det en klar bevissthet om en kommende omveltning. Romanen tar for seg skjebnen til en hvit familie som flykter med sin svarte tjener etter at revolusjonen er et faktum. Det er et apokalyptisk bilde av fremtiden som tegnes. Håpet om forandring kommer til uttrykk i A Sport of Nature (1987; norsk oversettelse Et villskudd, 1988). Det samme gjelder My Son's Story (1990; norsk oversettelse Min sønns historie, 1991), romanen som kom ut året før Gordimer ble tildelt Nobelprisen i litteratur 1991.

None to Accompany Me (1994; norsk oversettelse Reisen alene, 1994) skildrer hvordan forandringene som finner sted fra Nelson Mandelas løslatelse fra fengselet og frem til presidentvalget, påvirker livet til en gruppe mennesker med ulike erfaringer fra apartheid-motstanden. I denne romanen samles for øvrig mange av temaene fra hele forfatterskapet hennes. The House Gun (1998; norsk oversettelse Som en huskatt, 1998) tar for seg problemer rundt skyld og politisk oppvåkning i forbindelse med et drap i en liberal familie i det nye Sør-Afrika. The Pickup (2001; norsk oversettelse Et funn, 2003) tar for seg kjærlighetshistorien mellom en hvit sørafrikansk kvinne og en arabisk mann og tematiserer identitet og kulturforskjeller. Hennes 14. roman, Get a Life, kom i 2005 (norsk oversettelse Et eget liv, 2006).

Gordimer var også en meget betydelig novelleforfatter, og utga en rekke samlinger med samme tematikk som romanene, blant annet Livingstone's Companions (1972), A Soldier's Embrace (1980), Something Out There (1984; et utvalg i norsk oversettelse, 16 noveller, 1984), Jump and Other Stories (1991; norsk oversettelse Hopp og andre noveller, 1992) og Loot (2003). Dessuten skrev hun mange essayer og artikler, samlet og utgitt i The Essential Gesture (1988) og Writing and Being (1995). Et utvalg kom i norsk oversettelse i 1996 under tittelen Brev fra Johannesburg. En ny essaysamling, Living in Hope and History, kom i 1999. I 2004 redigerte hun en samling av tekster fra noen av verdens fremste forfattere der inntektene skulle gå til støtte for den internasjonale aidskampanjen. Den heter Telling Tales og er blitt ugitt over hele verden.

 • Clingman, Stephen (1986). The novels of Nadine gordimer, 1986, London : Allen & Unwin
 • Head, Dominic (1995). Nadine Gordimer, 1995, Cambridge : Cambridge University Press

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.